Arild Rønsen

Kosekrim i sofakroken – Kristina Ohlsson

Har du lyst på litt feel good-krim? Kristina Ohlsson kan fort vise seg å bli en nær venn av deg.

Det fins mange varianter av «krim». Den såkalt «hardkokte», for eksempel representert ved Raymond Chandler og Michael Connelly. Både Jo Nesbø og Eirik Huseby Sæther passer vel inn i denne gjengen. Du har «psycho»-thrilleren; Helene Flood, Alex Michaelides. «Spionromanen»; John le Carré og Kjell Ola Dahl. De mer moderne politikk-orienterte krimromanene; Sjövall & Wahlöö, Jan Guillou, Jon Michelet, Anne Holt, Henning Mankell.

Det er vanskelig å plukke ut favoritter i denne fantastiske samlinga av gode krimforfattere. Men jeg har kanskje et eget hjerterom for Karin Fossum? Ja, jeg har vel det.

Kristina Ohlsson har mye til felles med Karin Fossum. Forskjellen er at alt ikke er bekmørkt. Vi befinner oss langt unna Stockholm, som vi gjør i Karin Smirnoffs «Havørnens skrik. Men der Smirnoff tar Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist til Jokkmokk, trekker Kristina Ohlsson oss til Bohuslän, en utkant på vestkysten av Sverige, med Strömstad og Göteborg som nærmeste «storbyer».

Vi følger August Strindberg – ja, han heter faktisk så – en mann med bakgrunn i finansbransjen, men som nå trekker seg tilbake for å starte en bruktbutikk. Han etablerer seg i en bitteliten plass kalt Hovenäset. I «Stormvakt» forsvinner skolelæreren Agnes, mens «Isbryter» i utgangspunktet dreier seg om en brann i to sjøboder.

Ved siden av August Strindberg, spiller politietterforskeren Maria Martinsson en hovedrolle. En touch av romanse, mest på avstand? Ja, og det er så inderlig godt fortalt! Aldri kleint! Miljøskildringene fra Hovenäset er glimrende fortalt - intime, varme, troverdige. Og det er tidvis spennende som fy!

Jeg har lest de to første romanene, i en serie som jeg tror skal bli på i hvert fall fire bind. Dette er bøkene du skal leite etter, hvis du er ute etter å kose deg med skikkelig god krim.

KRISTINA OHLSSON
Stormvakt
Isbryter
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.