Arild Rønsen

Kjell Ola Dahls metode

Er det lov å anmelde bøker som ikke er splitter nye? Ja – og ganske spesielt når omtalen er som rein anbefaling å regne.

Er det lov å anmelde bøker som ikke er splitter nye? Ja – og ganske spesielt når omtalen er som rein anbefaling å regne.
Kjell Ola Dahl har gitt over 20 romaner, og har vunnet både Rivertonprisen og Brageprisen. Likevel har jeg altså klart kunststykket å gå utenom. Nå er det slutt på disse begredelige tilstander.

Dahl er historieforteller av format. Jeg veit selvfølgelig ikke om det er et triks han bruker til stadighet, men i begge disse bøkene hopper han fram og tilbake i tid – gjerne med 20-30-40-50 års sprang. Men personene er de samme.

Ja, fortellingene minner på et vis om Lars Saabye Christensens metode.

I «Kureren» (2016) blir vi i første omgang kjent med en jødisk familie. Det starter under krigen, Ester må flykte til Sverige. Familien fraktes med DS Donau til en sikker død i Auschwitz. Hjemme i Norge blir hennes beste venninne tatt av dage i noe som ikke på noen måte er et jødisk oppgjør.

Gerhard Falkum har vendt hjem etter å ha deltatt i de internasjonale brigadene i den spanske borgerkrigen. Han er vel kommunist, men utover det - hvem er han egentlig?

Har du lest Gard Sveens fantastiske «Den siste pilegrimen»? Da er du på sporet. Persongalleriet som skildres har også slående likhet med miljøet i Max Manus’ «Rottejegeren».

I «Assistenten» drar Kjell Ola Dahl oss tilbake til førkrigstida. Jack Rivers er spritsmugler, med solid dametekke. Når tida nærmer seg første verdenskrig har han på et vis skifta side – men ikke helt. Den tidligere politimesteren har blitt privatetterforsker. Jack går i hans tjeneste – og privatdetektiver har som vi veit en tendens til å handle helt i ytterkanten av lovverket.

I Tyskland har Hitler tatt makta. Gestapo har en agent på norsk jord. En tysker dreper en tysker i Norge. Jack Rivers blir hekta for mordet.

Kjell Ola Dahl har en fortetta skrivestil. Korte setninger. Lettlest. Dritspennende. Og tidskoloritten er glimrende. Du husker Arthur Omres «Smuglere»?

KJELL OLA DAHL
Kureren
Assistenten
Gyldendal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.