Arild Rønsen

John le Carré i brexit-sonen

John le Carré forflytter seg fra den kalde krigen til dagsaktuelle brexit-London. Spionintrigen er stadig like elegant.

Mye blir snudd på hodet i denne romanen, men det meste er likevel ved det gamle. Det handler om hvordan garvede agenter alltid er på utkikk etter å verve nye agenter. Noen ganger blir man lurt – i det «selvvalgte yrket (som) består i å lyve for fedrelandet».

Nat er «forretningsmann uten fast ansettelse», klubbmester i badminton. En dag blir han utfordra av en nykommer, Ed, som har en like diffus stillingsbetegnelse. Halvparten så gammel som Nat, men god i badminton, han også. Et par øl etter hver match. Et slags vennskap. Utover det – ingen spoiling fra min side, bortsett fra at handlinga inneholder hendelser som minner mistenkelig om Treholtsaken.

Vi befinner oss altså i et helt annet persongalleri enn det vi kunne lese om i «Spionenes arv» for et par år siden. Men miljøet er likevel det samme. Velkledd.

John le Carré har en helt egen evne til å «skjule» hvem som sier hva, og det i relativt lange dialoger. På samme måte som han skjuler selve budskapet. Her er en typisk le Carré-konversasjon:

«Hva i all verden skal du rekruttere ham som?»
«Dobbeltagent.»
«For eller mot hvem?»
«Russland.»

Leseren veit aldri hva som er sannhet og hva som er skuespill. Nøyaktig slik le Carré ønsker det, hvilket gjør ham til den mester-spion-forfatteren han er. Etter Brexit – åpner det seg opp et spillerom for trippel-agenter? I konglomeratet Nato, USA, Russland, Storbritannia, Tyskland? Hva gjør Donald Trump og Vladimir Putin, på hver sin side, for å «forstyrre» det europeiske samarbeidet?

Jeg tillater meg til slutt et lite hint til oversetter og forlag: Det er ingen ting som heter marxist-leninismen. Man kan være marxist-leninist. Da er man tilhenger av marxismen-leninismen. Ganske logisk – og vanskeligere enn det er det faktisk ikke.

JOHN le CARRÉ
En fri agent
Cappelen Damm


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.