Arild Rønsen

Vis overbærenhet med kristen-ekstremistene

Når folket valgte å legge roser ved Domkirken i julidagene – var det uttrykk for en «kirkelig markering»? Langt i fra.

Jeg har tidligere gitt uttrykk for at minnesmerket må ligge ved Domkirken, og benevnt Åse Klevelands ståsted som ultra-ateistisk. Det kommer ikke som noen overraskelse på meg at det i kirkelige kretser også fins ekstremister.

Jeg er i dag gjort oppmerksom på en forsker ved navn Pål Ketil Botvar, ansatt ved Stiftelsen Kirkeforskning (Kifo). Han har gjennomført en undersøkelse som konkluderer med at 20 prosent av befolkninga i Oslo og Akershus deltok i hva han kaller «kirkelige markeringer» etter 22. juli. Så hva er en «kirkelig markering»?

Ifølge Vårt Land, er definisjonen slik: «Med ‘kirkelige markeringer’ menes det å legge ned blomster eller tenne lys i eller utenfor kirken.»

Denne definisjonen er i mine øyne fullstendig tullerusk. Uten å ha gjennomført noen gallup, tør jeg garantere at det store flertallet av de som la ned blomster ved Domkirken, la dem ned akkurat der fordi det «bare ble sånn». For dette flertallet lå det altså intet religiøst i denne handlinga.

Jeg syns det er trist at ekstremister som Botvar skal legge premissene, men mener fortsatt det er fornuftig av oss andre å vise storsinn. Toleranse og en viss overbærenhet med de overtroende er noe som kler ateister og humanetikere av ethvert slag.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.