Arild Rønsen

Åse Klevelands forslag er ultra-ateistisk

Det gir ingen mening å avvise plassen ved siden av Domkirken fordi det blir for "nært kirken".

Åse Kleveland har vært leder for styringsgruppa som ble satt til å utrede hvor minnesmerkene etter 22. juli skal reises. I sin konklusjon avviser de Domkirken, fordi: «Det nasjonale minnestedet skal favne alle, uavhengig av politisk eller religiøs tilhørighet. Det er derfor ønskelig at minnestedet er fristilt fra kirken.»

Jeg forstår godt folk som peker påYoungstorget, et steinkast unna Regjeringskvartalet og selve hjertepumpa i det som var målet for terroristen – arbeiderbevegelsen. Likevel mener jeg plassen ved siden av Domkirken peker seg klart ut.

Det var denne plassen folk oppsøkte i dagene etter terrorhandlingene. Noen gjorde det sikkert fordi de har et forhold til kirken, de fleste antageligvis for at det «bare ble sånn». Litt sånn som når tre mennesker på et gatehjørne gir seg til å vende blikket opp mot hustaket – ja, så vil flere automatisk gjøre det samme.

Som ateist har jeg ingen innvendinger mot at minnesmerket reises i Domkirkens umiddelbare nærhet. Gressplenen ved siden av, den som vender inn mot det koselige caféområdet, er dessuten kommunal eiendom. Et minnesmerke her vil rammes inn i et triangel bestående av byens paradegate, Karl Johan, på den ene sida, Stortorget på den andre, og altså Domkirken på den tredje.

Man skal være temmelig ekstremt mot kirken for å føle at dette blir for «kristelig». Og Klevelands forslag – Nisseberget? En plass der nazistene reiste en statue under krigen, og som i dag vel er mest berømt som tilholdssted for hasjrøykende ungdom tidlig på 70-tallet? Dessuten klart i utkant av folkets sentrum. Nisseberget er et sted man må oppsøke, omtrent som en kirkegård. I kontrast til plassen utafor Domkirken, som i sannhet er allfarvei.

Tenk om folket i fjor sommer av en eller annen grunn hadde begynt å legge ned sine roser på Youngstorget. Jeg lurer på hvor Åse Kleveland da hadde foreslått minnesmerket anlagt …?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.