Arild Rønsen

På innsida i spionreiret Stockholm

Kjell Ola Dahl befester sin rolle i det aller øverste sjiktet blant norske krimforfattere.

Vi skal nok en gang til Stockholm under andre verdenskrig. Dette miljøet kjenner Kjell Ola Dahl bedre enn sin egen bukselomme. En skulle nesten tro han var født på 20-tallet og tilbragte krigen i den svenske hovedstaden. Så er ikke tilfellet, siden han kom til verden i 1958.

Han har skrevet glimrende om dette i tidligere bøker, og selv om miljøet – og delvis plottet – er lett gjenkjennelig, framstår «Lazarus» på ingen måte som noen gjentakelse. Hvorfor? Fordi Dahl er en mester i å gi sine karakterer særpreg.

En lettere alkoholisert forfatter blir sentral i fortellinga. Trass i sin livsførsel, får Jomar Kraby oppdrag direkte fra eksilregjeringa i London. Hvem drepte motstandsmannen Daniel Berkåk – siden det framstår som høyst usannsynlig at tyskerne står bak mordet?

Det hele starter i Oslo, tidlig på 40-tallet. Kai har vendt tilbake fra tjeneste i de internasjonale brigadene i Spania. Faren hans er tatt av dage av nazistene. Og broren, Daniel, synes å ha gått i tysk tjeneste.

Kai havner i Stockholm, med et uttrykt ønske om å dra til London. På veien over grensa - handler han på oppdrag fra ei berykta nazi-dame fra Oslo vestkant? Jomar Kraby føler seg på ingen måte trygg på Kais intensjoner. Er han agent for tyskerne, med oppdrag å infiltrere motstandsmiljøet i Stockholm?

Vi får spenstige analyser. Manøvrerte tyskerne bevisst Quisling i posisjon – for å skape Hjemmefronten? Sånn at tyskerne i fred å ro kunne bedrive sitt egentlige ærend i Norge, legge beslag på råstoff fra norsk industri? Var det i så fall noen som skjønte dette? Kommunistene, og bare dem.

Stockholm var et spionreir: «Du glemmer at det du og jeg og andre kan være sikre på her i denne byen, er at alt har en pris, og at alle du møter, enten det er tyskere, briter eller svensker, går etter høystbydende.»
Omtrent som Odesa – og det skulle vært spennende å vite hvordan denne trafikken fungerer i dag. Hvor befinner spionredet seg under Ukrainakrigen? Chisinau? Krakow?

Handlinga i «Lazarus» foregår for 80 år siden, men er som du forstår aktuell så det holder. Og dette skal du vite: Hvis du løser mordgåten før du kommer helt til slutten av romanen, heter du antageligvis Kjell Ola Dahl.

KJELL OLA DAHL
Lazarus
Aschehoug


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.