Arild Rønsen

Den parodiske, muntlige spørretimen

Børge Brende taler i tunger på Stortingets talerstol. Hvem gjør noe med det? Ingen.

Jeg har tidligere skrevet om den håpløse praksisen rundt den såkalt muntlige spørretimen i Stortinget – og etterlyst en ny praksis. Jeg innbiller meg ikke at jeg har påvirkningskraft i dette spørsmålet, men det må likevel være tillatt å ha en mening om saken.

Min mening er veldig enkel å sammenfatte: Enten må den «muntlige» spørretimen tas av kartet i Stortinget, eller så må regla forandres. Hva er vitsen med å stille spørsmål til statsråder som ikke har noen plikt til å svare?

I dag fikk utenriksminister Børge Brende et veldig enkelt spørsmål fra fire representanter: "Vil Brende jobbe for/garantere for at bistandsbudsjettet også i framtida skal være på 1 prosent av BNP"? Spørsmålsstillerne het Bård Vegar Solhjell, Anniken Huitfeldt, Liv Signe Navarsete og Knut Arild Hareide.

Hva svarte Brende? At han ville jobbe for et «fortsatt høyt bistandsbudsjett», og at det var noe herk med denne ostetollen! Jeg krever ikke Torp & Grosvold inn i Stortinget, men det må da være mulig å innføre en regel som sier at presidenten kan intervenere? At Olemic kunne si at hør nå her, kjære statsråd, men nå har du fått samme spørsmål fire ganger. Kunne du være vennlig å svare?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.