Arild Rønsen

Grosvold og Torp som settepresidenter?

Ole Torp eller Anne Grosvold burde administrere utspørringa av Grete Faremo i Stortinget.

Det overrasker ikke meg at det er nedtur å møte Grete Faremo i tv-ruta. Likevel. I Stortingets såkalte ”muntlige spørretime” – som ukentlig er like spontan som opplesing av Fader Vår – fikk hun i dag morges servert (tre ganger, tror jeg) et enkelt spørsmål:

Hvorfor sender ikke Norge en fregatt til Adenbukta høsten 2011 istedenfor å vurdere å sende den høsten 2012? Forsvarsminister Faremo – regjeringas uten sammenlikning største tåkefyrste – brukte rundt regna et kvarter på å gjøre alt annet enn å svare. Trass i altså, at dette nærmest er et ja eller nei-spørsmål.

I et oppfølgingsspørsmål summerte Frp’s Peter N. Myhre det helt korrekt: ”President, jeg blir nødt til å stille statsråden det samme spørsmålet om igjen.” Med hvilket resultat? At statsråd Faremo nok en gang unnlot å besvare spørsmålet. Er det lov å foreslå en endring i sakens anledning?

Så lenge stortingspresidenten per definisjon skal forholde seg nøytral, burde presidenten under disse seansene erstattes av en figur som har lov å si: ”Unnskyld, minister – men kan De vennligst svare på spørsmålet som nettopp ble stilt Dem?”

Det fins mange flinke folk i media. Men mitt forslag er altså Ole Torp og Anne Grosvold. De innehar en type verdighet, kompetanse og medial eleganse som gjør dem skreddersydd for oppgaven.

Jeg er dessverre ikke headhunter for Stortinget. Men dette er faktisk helt seriøst ment. En slik ordning ville økt interessen for Stortingets arbeid betraktelig - og det er vel litt av meninga med et folkevalgt parlament, eller hva?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.