Arild Rønsen

Hva med å la intervjuobjektet snakke ut?

Partilederutspørring i TV 2: Bjørnar Moxnes må være verdens mest tålmodige mann.

Etter at utspørringene av partilederne i TV 2 fikk en glimrende start i går, gikk det meste galt da Mah-Rukh Ali i ettermiddag skulle grille Rødts leder Bjørnar Moxnes.

Det er til å forstå at samtalen innledes med «revolusjon», all den stund Rødts program fortsatt inneholder noen meningsløse fraser om at «borgerskapet må avvæpnes» eller noe i den duren. Det partiet mener er altså, som Moxnes formulerer det, at de vil ha mer demokrati – et demokrati som også skal omfatte bank- og finanssektoren – og at det norske forsvaret skal bygge på verneplikt, ikke et forsvar av profesjonelle soldater.

Men når «revolusjon» bringes på bane, kan jo Moxnes takke seg sjøl – all den stund han ikke helt og holdent har greid å rense AKP(m-l)-fraser ut av sitt program anno 2013. Sannheten er at Rødt i dag er et sosialdemokratisk parti som ønsker mer radikale løsninger enn Arbeiderpartiet. Verre er det ikke. Men nok om det.

Når Mah-Rukh Ali begynner å spørre om et «sosialistisk forbilde», lukter det Albania lang vei – og det begynner faktisk å bli 40 år siden. Omtrent samtidig med at Liv Finstad snakka om sauene som ålreite dyr. I mine øyne har redaksjonen gjort dårlig arbeid når de trekker inn så perifere spørsmål. Men heldigvis rydda Moxnes greit opp, gjennom å anerkjenne Norge som det antageligvis mest demokratiske landet i verden.

Rødts program vil nok koste noen offentlige kroner. Men Moxnes får full score av meg, når han peker på 230 milliarder kroner til nye kampfly. Den utgiftsposten vil Rødt stryke, og det kaller jeg inndekning. Det er faktisk mer enn Frp's skattekutt og nei til bompenger - til sammen!

Den viktigste svakheten ved utspørringa var programledelsen. Det er helt greit å avbryte folk som snakker for lenge og for usammenhengende, men det gjorde faktisk ikke Moxnes. Han har ikke slikt for vane, og fikk heller aldri anledning til det, fordi programlederen avbrøyt ham i ett sett - for det meste i utide. Hele vitsen med denne typen utspørring må jo være at den som skal svare får lov å framføre et helhetlig resonnement!

Det fikk aldri Moxnes lov til, og en programleder som stadig vekk plaprer i munnen med sitt intervjuobjekt – lenge om gangen – bør gå i seg sjøl, og se på sin egen rolle. Dels handler det om vanlig høflighet, men minst like mye om timing.

Her har Mah-Rukh Ali et og annet å lære av Rolv Wesenlund.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.