Arild Rønsen

Litt i overkant silkeføre?

Nå kan han vel neppe bli mer «hele folkets Kurt»? Eller …?

For ti år siden vant han «Idol», og fikk livet snudd på hodet. Han er usedvanlig flink til å synge, og har et vesen som gjør ham til en likandes kar. En helt vanlig nordmann. Han er litt sånn «når han får det til, så kan vel alle få det til»? Nå kan han stå ved en skillevei i sin karriere.

For første gang synger han på norsk, og det går aldeles strålende. Men det er liksom ikke noe nytt, det faktum at det går an å gjøre suksess med skarre-r. Her går ei 50 år lang linje fra Arne Bendiksen til Bjørn Eidsvåg til Kaizers Orchestra. Paradoksalt nok kommer jeg til å tenke på The Monrores, som jo sang på engelsk.

Jeg tror Lage Fosheim og Eivind Rølles var et millisekund unna å erobre verden med «Cheerio». De var kjempegode, men representerte i løpet av sin relativt korte karriere noe satt. Man følte etter hvert at The Monroes ikke representerte framtida. Sånn har jeg det med Kurt Nilsen.

Jeg får heller følelsen av Olav Stedje – og den hedersmannen representerer i hvert fall ikke framtida!

Nilsen har fått en god sparringpartner i Espen Lind som produsent. I dette prosjektet har de samme mål: Ingen som hører denne plata skal føle seg provosert. Her fins ikke én overraskende akkord; ikke ett arrangementsmessig trekk som får deg til å lytte litt ekstra; ingen ting som bryter det kompakte bildet av artister som ikke har andre ønsker enn å vandre den brede landevei.

Dette kan vise seg å være mer enn nok til å bli norgesmester i midt-i-gata-kommersiell pop i 2013 – selv om folket nok kan være i ferd med å få overdose Kurt Nilsen. Jeg så ham akkurat i God Morgen Norge, utover våren skal han fylle tv-ruta i både «Idol» og «Hver gang vi møtes», så nå mangler vel bare en opptreden i høstens «Skal vi danse»?

Inni en god periode? Så absolutt. Det har riktignok resultert i ei kjedelig plate, men stemmen – den kan ingen ta fra Kurt Nilsen!

KURT NILSEN
Inni en god periode
Sony Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.