Arild Rønsen

Det suverene Hellbillies

Ål-varianten av folkrock er enkelt og greit uovertruffen.

Album nummer tretten? Nei da, du har ikke kommet ut av tellinga. Medregna samlinger og liveplater er dette Hellbillies’ trettende. De sier sjøl at dette er det nærmeste de har kommet live-i-studio på svært lenge (rapporten fra den eksklusive visitten i studio finner du i den utgaven av PULS som nå er i salg hos Narvesen).

Jeg tror det skal forstås som at kompet – bass og trommer – så godt som er spilt der og da, ofte kanskje i én tagning. Men resten …? Her er gitarpålegg herfra og rundt kloden et par ganger, og vel er Lars Håvard Haugen en rev på koringer – men ingen skal fortelle meg at han har fiksa dette mens han har spilt gitar!

Koringene Lars Håvard (for det meste) legger oppå broder Aslags vokal er himmelropende fine. Men her har bandet faktisk noe å tenke på: Miles Davis var en mann som ofte hadde rett, i hvert fall når det kom til det musikalske. Less is more; jeg tror faktisk Hellbillies-soundet kan tjene på å porsjonere koringene i noe tynnere lag.

Her fins den klassiske Hellbillies-balladen, «Kom te meg». Ikke helt «Baka ein stein», men – sukk, så vakkert. Og stilmessig gjør de nå akkurat som de vil. Hvorfor? Antageligvis fordi de er så trygge på seg sjøl at de veit at de får det til, nær sagt uansett hva de prøver seg på. Både «Pille med bråk» og «Det ingen andre ser» har elementer av progrock i seg; doble gitarløp og taktskifter og alt annet som hører med. Strålende!

På den doble LP-utgaven finner du Aslag Haugens originaltekster på engelsk. Fint, men jeg er glad Hellbillies synger på norsk. Og årsaken til at radarparet Aslag Haugen/Arne Moslåtten ikke får en Bragepris for lyrikken sin, er en gåte jeg tror storjuryen vil ha trøbbel med å løse på fornuftig vis.

Med rett mann som jurysjef - altså undertegnede - ville neste års liste over prisvinnere i litteraturen sett sånn ut: Brageprisen går til Haugen & Moslåtten! Nordisk råds litteraturpris tildeles Ulf Lundell! Nobelprisen i litteratur går - endelig! - til Bob Dylan!

Hellbillies befinner seg helt der oppe, blant de banda som ser ut til å være ute av stand til ikke å levere. Motorpsycho & DumDum Boys. Det innebærer at de har lagd sin egen signatur. Vis meg det bandet som kunne gå på scenen å gjøre en troverdig cover av Hellbillies! Du behøver ikke bruke mye energi på spørsmålet, for det bandet fins ikke.

HELLBILLIES
Tretten
EMI Virgin


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.