Arild Rønsen

Politisk fredspris?!

Er fredsprisen blitt politisk også, nå? Man skal høre mye rart før øra detter av.

Mange mener mye om tildelinga av Nobels fredspris til EU. Det har da også jeg gjort. Men av alle umulige argumenter i sakens anledning stopper jeg ved dette: Noen kritiserer årets tildeling for å være «politisk».

Men selvfølgelig er den politisk! Hva i all verden skal Nobels fredspris være, om den ikke er politisk?

Senterpartiets parlamentariske leder Lars Peder Brekk sier til Dagens Næringsliv i dag at årets pris «åpenbart er politisk». I går satt den ellers meget kompetente Ine Mari Eriksen Søreide (H) i fjernsynsruta og remja om at Senterpartiets uthullede boikott var med på å gjøre prisen «politisk» - og dermed sende hele kortstokken over i henda på ledelsen i det kinesiske kommunistpartiet!

Her er noen av prisvinnerne: Carl von Ossietzky, Theodore Roosevelt, Martin Luther King Jr., Henry Kissinger, Andrej Sakharov, Anwar al-Sadat, Yassir Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin, Jimmy Carter, Barack Obama, Lech Walesa, Dalai Lama, Aung San Suu Kyi, Nelson Mandela, Fredrik W. de Klerk, Liu Xioabo.

Politiske priser?

Adolf Hitler nekta tre av sine landsmenn å hente sine priser, mens Vietnams sjefsforhandler Le Duc Tho i 1973 nekta å ta den imot, fordi Vietnamkrigen fortsatt pågikk.


ALFRED NOBEL: Opptatt av politikk?

Når alt dette er sagt, er det sånn at vi må få en slutt på at medlemmene i Nobelkomitéen stort sett utnevnes som takk for at de har sittet på Stortinget. Med dette vil jeg ikke ha sagt at dagens komitémedlemmer er inkompetente, bare at kriteriet for å bli medlem av denne komitéen må være at man er spesielt kompetent i fagfeltet fred og nedrustning. Før man leiter blant avgåtte stortingsrepresentanten, burde man altså søke i fredsorganisasjonene – som for eksempel Norges Fredsråd. Fredrik S. Heffermehl burde være en selvskreven kandidat, likeså Gunnar Garbo og rådets daglige leder Hedda B. Langmyr.

Og det står intet i statuttene om at komitéens medlemmer må ha norsk pass. Er det ikke ganske åpenbart at prisens prestisje ville øke ytterligere, om den internasjonale fagkunnskapen ble tatt inn i varmen?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.