Arild Rønsen

Skiidretten på vei ut av løypa

Norsk idrett er i ferd med å akseptere høydehus. Høyst beklagelig.

I mange år har vi hatt et særnorsk forbud mot bruk av høydehus. Uten å si det rett ut, har vi oppfatta opphold i høydehus som en form for doping. Det er nok en riktig betegnelse, «en form for doping». Og skal vi skifte gir i dette rittet, kan det vel neppe være gunstig å åpne opp for «en form for doping»? I hvert fall ikke akkurat nå!?

Skiidretten argumenterer med retten til «likt treningsregime», et forståelig argument. Rettferdig konkurranse forutsetter like treningsmuligheter. Men ligner ikke argumentet mistenkelig på hva Steffen Kjærgård oppga som årsak til sin doping? «Jeg følte at skulle jeg være med i dette racet, måtte jeg oppføre meg som resten av feltet.»

Det er bare trist å høre Trude Dybendahl sammenligne høydehus med badstu. Brytere og boksere benytter da badstu for å holde vekta? Til dette er å si at det er tillatt for alle nordmenn å gå i badstua. Da faller sammenligninga sammen, når Dybendahl presiserer at bruken av høydehus strikt skal forbeholdes den absolutte elite. Jeg spør: Skal ikke den absolutte elite også konkurrere i Norge? For eksempel i Norgesmesterskapet? Hvor like blir konkurransevilkåra da, for de som ikke tilhører den absolutte elite?

Dybendahl mener opphold i høydehus ikke har noen virkning for «mosjonister». Det tror jeg henne gjerne på. Men hva med alle dem som for alt her i verden ikke akter å forbli mosjonister. De som ligger og vaker i sjiktet umiddelbart under den absolutte elite? Tror Dybendahl virkelig at disse vil innfinne seg med at de som er litt bedre enn dem bare får stikke i fra? Med loven i hånd?

Eller … Loven? Hvis det er lov for eliten, kan vel ikke politiet gå inn å arrestere andre som leier seg inn i høyden? Den som tror dette ikke vil bre seg blant mosjonistene, for eksempel Birkebeinerne, må tro om igjen. Det blir omtrent som å tro at juniorløperne ikke ønsker å gå på samme type ski som Northug Jr.

Det framstilles videre som om den absolutte elite i dagens regime ikke har lov til å trene i høyden, og sånn er det jo ikke. Om Petter Northug Jr. vil trene i høyden, er det ikke verre enn å oppholde seg der – i Guds frie natur. Skiidretten vil spare penger, og stipulerer innsparinga til en kvart million per treningssamling. Det får den absolutte elite så absolutt ta seg råd til.

Nei, dette er helt feil vei å gå. Det må da ringe bjeller både her og der, når treninga går ut på å sperre seg inne i et hus der bare «den absolutte elite» har tilgang?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.