Arild Rønsen

Absolutt alt om The Boss? I hvert fall det aller meste!

Dette er biografien for de viderekommende. De som vil ta en master i Bruce Springsteen.

Visste du at hvert av medlemmene i The E Street Band fikk en sjekk på to millioner dollar i gave i forbindelse med utgivelsen av «Bruce Springsteen & The E Street Band Live/1975-85»? Det skal ha skjedd da bandet var samla på soveværelset til Springsteen i Los Angeles.

Denne boka renner ikke akkurat over av denne typen historier. Marc Dolan er professor i engelsk og amerikanske studier og filmstudier ved John Jay College of Criminal Justice, City University of New York. Hans mastodont av en biografi bærer preg av å være skrevet av en intellektuell kapasitet – på godt og ondt. For de fleste av oss vil detaljrikdommen være noe i overkant, men denne boka er altså ikke tiltenkt den som vil vite sånn omtrentlig hvordan Springsteens karriere har arta seg.

Marc Dolan skriver for den som vil vite alt, for eksempel hvilke coverlåter banda Springsteen spilte i på barene og klubbene hjemme i New Jersey, lenge før han ble kjent. Samtidig pakker han de biografiske detaljene inn i professoral tale: «Som de fleste trosretninger er troen på rock’n’roll individuell og kollektiv.»

Dolan finner det opportunt å skrive dette om den for de fleste av oss ukjente Springsteen-sangen «Guilty (Send That Boy to Jail»):

«Faktisk bruker denne teksten doble metaforer der begreper fra westernlitteraturen erstattes av undervannsbilder.»

«Darkness on the Edge of Town» analyserer han i disse vendinger: «Sangens referanser er spesifikke uten å bli detaljerte. Som et tegn på hvor mye mer presise Springsteens tekster var blitt siden ‘Greetings from Asbury Park, N.J.’, er det bare å oppdage hvor mye lettere det er å følge ham her, selv om det overlates til oss å finne ut av noen av de mer elliptiske sammenhengene i teksten (…) Dette landskapet blir beskrevet i det første verset, og i det andre får vi vite hvordan fortelleren havnet der. Fortelleren har en hemmelighet, og i det andre verset får vi vite at han har havnet der under broen fordi denne hemmeligheten tynger ham.»

Jeg innrømmer at jeg personlig syns det er morsommere å lese at Springsteen i starten av sin karriere hadde en platekontrakt som bant ham til å gi ut ti album i løpet av fem år! Eller at Bruce Springsteen & The E Street Band under «Darkness»-turnéen i 1978 framførte 74 forskjellige sanger!

Enda verre: Etter turnéen i 2005, kunne www.BruceSpringsteen.net stolt forkynne at Sjefen hadde framført 243 forskjellige låter i løpet av 72 konserter!

Jeg liker den gode fortellinga rundt «American Skin», om de 41 skuddene New York-politiet avfyrte mot den nigerianske innvandreren Amadou Diallo i 1999. Hans forbrytelse? Han hadde tatt seg til innerlomma, for å finne fram sine identitetspapirer …

Ellers anstrenger ikke verken forfatteren eller oversetteren (Tom Thorsteinsen) seg for å sprite opp stoffet. («Hver eneste kveld ble det spilt minst én coverversjon …») Jeg hadde satt pris på en mer aktiv innfallsvinkel, om du forstår!?

Men jeg digger hemningsløst at «Lucky Town» får sin fortjente plass som et stjerneskudd i Springsteen-katalogen!

Forlaget presenterer dette som «hele historien om the Boss», og har antageligvis langt på vei rett. På disse premissene anbefaler jeg denne boka varmt. Men vit at du skal være forberedt på å gå detaljert til verks. Helt til kjernen av Springsteen, tror jeg det må være riktig å si.

Boka slutter med utgivelsen av "Wrecking Ball" i 2012. Men hvorfor får vi ikke et dypdykk i Springsteens fantastiske tale om rockens historie under åpninga av SXSW-festivalen i Austin, Texas, 12. mars 2012?

MARC DOLAN
Bruce Springsteen
Et liv med rock’n’roll
Libretto forlag


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.