Arild Rønsen

Kollbergs brannfakkel

Martin Kollberg ypper til strid, og vil få det. Nå blir det et sabla bråk! Og regjeringskrise?

Det var en kamplysten kar som møtte i helgas utgave av Kristiansen & Strand. Kollberg vippa sine intervjuere av pinnen ved et par anledninger – rett og slett i kraft av å være tindrende klar. Dessverre rakk programlederne aldri å tvinge det viktigste ut av ham; hvilke krefter er det i LO som er i ferd med å ødelegge organisasjonen?

Kollberg uttrykte seg faktisk sånn – at «noen vil ødelegge LO, gjøre den til noe annet enn hva den alltid har vært i moderne tid, en samarbeidsorganisasjon». Det er ikke noen nyhet at Martin Kollberg mener vikarbyrådirektivet er forutsetning for ordna arbeidsforhold, men det er helt nytt at han stempler opposisjonen i slike ordelag som han nå gjør. Her svinger det nærmest som det gjorde da AKP(m-l)-formann Pål Steigan tok med seg fire partimedlemmer for å representere Oslo Jern og MetallLO-kongressen i 1976!

Problemet for Kollberg er at han nå går i møte med langt sterkere krefter enn hva Lars Skytøen hadde å bale med. Nå snakker vi ikke om en og annen delegat til LO-kongressen som betaler medlemskap i Rødt. Saken er at det er fullt mulig at LO-kongressen neste år kommer til å kreve nye EØS-forhandlinger, i den hensikt å få arbeidslivet ut av avtaleteksten. Flere tunge forbund har for lengst fatta bindende vedtak, og alt tyder på at utfallet vil avgjøres av noen ytterst få stemmer.

Ikke nok med det: Kollberg skal samtidig nedkjempe begge partiene han samarbeider med i regjering. SV og Senterpartiet er skeptiske til EØS-avtalen, for å si det forsiktig, og vil åpenbart se en større diskusjon om EØS som en mulighet til å sanke stemmer. Og det kan de jo saktens trenge, begge to!

Ringreven Kollberg skjønner åpenbart alvoret, og sier det like gjerne rett ut, allerede nå: »Å sette EØS-avtalen i spill, vil være det samme som å gjøre oss styringsudyktige!» Før han legger til: «Det kommer ikke til å skje!»

Norges forhold til Europa har sprengt tre regjeringer. Står vi foran det fjerde bruddet? LO-kongressen kan bli den utløsende faktor. Fagbevegelsen! Fagbevegelsen! Fagbevegelsen!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.