Arild Rønsen

NRK? TV2?

Homeland eller Forbrytelsen. Hva velger du?

Det er ikke alltid like enkelt å skjønne seg på programmeringa i norsk tv. Det er lett å forstå at TV 2 konkurrerer med NRK. Men tjener virkelig TV 2 penger på at halvparten av de potensielle seerne per definisjon faller fra?

Homeland er kanskje den beste serien jeg har sett, men danskene er jammen gode! Broen og Borgen og Forbrytelsen har jo satt det meste av annen skandinavisk serieproduksjon i skammekroken.

Så opplever vi det, altså: NRK starter høstsesongen med Forbrytelsen, som vanlig på mandag. Dramaet utspiller seg mellom klokka 22.00 og 23.00. Samtidig starter TV 2 høstsesongen av Homeland. Sendestart: 22.40!

Jeg så Forbrytelsen de første 40 minuttene, før jeg skrudde over til Homeland – i trygg forvissning om at jeg kunne se resten av Forbrytelsen på nett-tv. (Slik jeg som regel gjorde med Borgen.) Men det går ikke! NRK har ikke rettigheter til å sende Forbrytelsen på nett-tv!

Fins det ikke opptaksmuligheter? Jo, det gjør vel det. Men programmeringa kan da umulig ha som utgangspunkt at publikum skal ta opp angjeldende program? Og ja – jeg er klar over at Forbrytelsen går i reprise på NRK3 seint torsdag kveld. Men for de fleste av oss går det heldigvis ei grense for hvor mye tid vi velger å bruke på tv.

Jeg skjønner kort og greit ikke hva dette bunner i – og jeg tenker først og fremst på de som bestemmer over TV 2. Jeg gjentar: Kan TV 2 virkelig tjene penger på å skyve fra seg hundretusener av potensielle seere? Om så er tilfelle, har jeg virkelig skjønt lite av inntektsstrømmen i kommersielt tv som ikke er abonnementsbasert.

På vegne av vanvittig mange: Er det for mye å be om noe så enkelt som Homeland flyttes til 23.00?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.