Arild Rønsen

De neste U2?

Har de noe å by på? De «neste» U2 – altså The Killers og Muse?

Las Vegas-bandet The Killers gir ut sitt fjerde studioalbum, og for en gangs skyld skal jeg drive litt namedropping – enkelt og greit fordi lista over albumets produsenter sier det meste om hvilken posisjon de har fått:

DANIEL LANOIS har produsert Bob Dylan, U2, Peter Gabriel, og Emmylou Harris. BRENDAN O’BRIEN har skrudd lyd for Pearl Jam, Korn, Stone Temple Pilots, Rage Against The Machine, The Black Crowes, og Soundgarden. STEVE LILLYWHITEs CV inkluderer Morrissey, Ultravox, XTC, Simple Minds, The Rolling Stones, og The Pogues.

Akkurat sånn låter The Killers! En symbiose av 80-tallets tunge synthrock og 90-tallslyden av Seattle – men mest av alt det som vi etter hvert må kunne kalle streit rock. Oppsummert: U2. Og for den saks skyld a-ha på sitt mest rocka. Anført av den karismatiske vokalisten Brandon Flowers er de uimotståelige for det brede rockpublikumet som er født etter 1980.

«Battle Born» er mer av det samme. Noen virkelig gode låter, og altså – fortsatt en uimotståelig act.


MUSE: Olympiske mestere.

Britene i Muse har holdt det gående siden seint 90-tall, på plate siden tidlig 00-tall. De er pompøse, for å si det forsiktig – og det virker helt riktig at de for eksempel leker seg med James Bond-temaet, og Queens «Another One Bites The Dust»! Disse gutta har liksom lov til det, uten å si at det er det de gjør.

Det er rock, det er glam, det er electronica. Og de er fantastiske på scenen – noe som har resultert i pokal for Best Live Act både på NME Awards, Q Awards og hos Vodafone Live Music Awards.

Er det rart de fikk i oppgave å skrive den offisielle OL-sangen til London-lekene 2012? Den ligger selvfølgelig på dette albumet, og - «Survival» er en … killer!

Fins det én person som skal ha mer ære enn noen andre for at band som The Killers og Muse har nådd havets overflate? Jeg peker på Jim Kerr i Simple Minds.

THE KILLERS
Battle Born
Vertigo/Universal

MUSE
The 2nd Law
Warner Bros.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.