Arild Rønsen

Populisme fra venstre?

Hvorfor lar venstresida Frp herje fritt?

Mimir Kristiansson, journalist i Klassekampen, har foreslått «opprettelsen» av et venstrepopulistisk parti; det er vel i praksis et hint om hvilken vei han mener Rødt bør gå. Jeg har sans for tanken, men veien er lang for å danke ut Frp.

Her er to eksempler fra denne uka. Først den såkalte Elly-saken, der to menn angrep ei Tromsø-dame, og stjal bilen hennes. Elly ble stygt skadd.

Etter å ha spora opp og arrestert gjerningsmennene, slapp politiet dem fri. Etter alt å dømme fulgte Tromspolitiet boka til fingerspissene. Den sier at om det ikke er fare for gjentakelse eller bevisforspillelse, så skal kjeltringen løslates. I påvente av rettssaken.

Det er da Siv Jensen kommer på banen: «Dette svekker tilliten til hele vårt rettssystem.» Intet mindre! Politiet opptrer hundre prosent korrekt, men bidrar altså med det til å svekke tilliten til systemet de er satt til å forvalte! Hvor ble det av «sjokk og vantro»?

Alkotest: Mange aktører i trafikken, blant annet Norsk Transportarbeiderforbund, tar til orde for obligatorisk alkolås på nye biler. Et glimrende forslag. Biler som føres av folk som har drukket er reine drapsvåpen, og jeg tror mange ville oppleve dette som et egna hjelpemiddel. Sein middag med mye vin? Da kan det være godt å ha en automatisk kontroll i egen bil før man starter motoren.

Jan Arild Ellingsen i Frp ser det helt annerledes. Han bekymrer seg for folk som har tatt noen glass vin, i selskap med en som får et illebefinnende, og ambulansen er langt unna … Kan du fler? får jeg lyst til å spørre. Ellingsen legger til at han oppfatter forslaget som et forsøk på «å mistenkeliggjøre en hel befolkning». Jeg ville spurt: Er Utrykningspolitiet uttrykk for at samfunnet «mistenker» alle bilistene? Burde vi droppe tollkontroll, fordi det kan oppfattes som at vi mistenkeliggjør lovlydige borgere? Hva med sikkerhetskontrollen på flyplassene?

Da er vi ved SV. Og ved Snorre Valen – som for øvrig blir flinkere og flinkere som de facto partileder under Lysbakkens skandaløse pappaperm. Men hvilken arena velger han?

Jo, Valen skriver kronikker og debatterer i radio omkring det høyaktuelle temaet monarki kontra republikk! Jeg er selvfølgelig helt enig med ham i sak. Men han treffer virkelig spiker’n, når han skriver i Dagsavisen at mange nok vil oppfatte dette som fraseradikalisme. Idet kongeparet feirer felles 75-årsdag, på popularitetstoppen – ikke minst på grunn av sin forbilledlige opptreden rundt 22. juli – da vil SV bruke tid og krefter på å få dem kasta ut av Slottet!

Dette er det stikk motsatte av intelligent venstrepopulisme. Det Valen burde gjort, i likhet med Bjørnar Moxnes i Rødt, er ganske opplagt å gå i strupen på Siv Jensen og Ellingsen, og stilt de spørsmåla journalistene ikke har stilt. Faktum er at Frp nærmest daglig gjør sitt ytterste for å legge ut rød løper for sosialister som vil tale vanlige folks sak. I stedet velger de å snakke om kongen og dronninga.

Så lurer noen på hvorfor ytre venstre ligger og vaker under sperregrensa?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.