Arild Rønsen

Arbeid og fritid

Kanskje Audun Lysbakken ikke burde ta pappaperm?

Jeg vil snakke om arbeidslivet i dag, men først et par ord om Lysbakken. Idet SV ligger under sperregrensa, ryktes det at partilederen skal ha pappaperm. «Jeg er jo her», sier Snorre Valen til Sigrid Sollund i Politisk Kvarter, og peker på seg sjøl.

Valen er en flink fyr, men det holderbare ikke. Slik jeg ser det, bør partiledere ikke ha pappapermisjon. Er du partileder, så er du partileder. 24 timer i døgnet – ganske spesielt når hele byggverket er i ferd med å rase sammen.

Men er arbeidslivet i ferd med å brutaliseres? Neppe. Jeg er ikke tilhenger av at folk skal pålegges overtidsarbeid i tide og utide, men her om dagen slo jeg tilfeldigvis følge med en som jobber i kommunen. Han kunne fortelle at han var på vei til ei 24 timers økt på jobben.

- Du skjønner det, sa han – at det passer oss mye bedre å jobbe ei lang økt, i stedet for tre korte. Om jeg skulle jobba tre ganger åtte timer, hadde jo hele helga forsvinni. Nå jobber jeg hele fredagen, og så har jeg resten av helga fri.

- Og denne ordninga er godkjent av fagforeninga?
- Nei, er’u gæern! Hvis foreninga hadde fått greie på dette, hadde det blitt spetakkel!

Gutta stempler altså ut og inn, sånn at det ser ut som de har fulgt oppsatt skjema. Fordi det passer dem best. Kanskje er det på tide med en lokal oppmjuking av arbeidsmiljøloven? Hele vitsen er vel at den skal tjene arbeidsfolk flest?

Det er sikkert ikke å anbefale at t-baneførerne jobber 24 timers skift. Men helt sikkert er det, at vi i overskuelig framtid trenger flere av dem. Befolkninga i hovedstaden vil øke med bortimot 200.000 i løpet av et par tiår. Hvordan skal de komme til og fra jobb, og hvor skal de bo?
En stamgjest på kroa sa det sånn her forleden:

- Du som kjenner folk i media; kan ikke du foreslå for NRK at de lager «Holmenkollbanen, minutt for minutt»! Det gjelder jo å få dokumentert hvordan det en gang så ut langs denne skinnegangen; nå når’em skal bygge hus i alle eplehagene!

Jeg syns ikke vi skal lage RomsåsRis, eller TveitaSlemdal. Men noe får de privilegerte villabeboerne rett og slett tåle. Liksom vi som allerede bor i blokk må finne oss i at det blir flere blokker i nabolaget. Kort sagt: Det er på tide å sette en strek over markagrensa. Det er ingen ting som tilsier at det ikke skal være mulig å bygge boliger et stykke inn i Maridalen, nord for Kjelsås. Eller et stykke inn i Østmarka; tenk så idyllisk det ville være å bo ved den lille vannpytten ved siden av Østmarksetra! Eller ved Sognsvann!

Men til alt dette trengs infrastruktur. Nye t-baneskinner. Og en hel drøss nye t-baneførere, som forhåpentligvis skal slippe å jobbe mer enn seks timer i strekk.

Det er nemlig slik det burde fungere. De som jobber tungt, helsearbeidere og bussjåfører – de bør ha kort arbeidstid, og god lønn. De andre, som for eksempel partiledere og redaktører, bør jobbe hele tida – og gjerne til noe lavere lønn enn hva som er nåtidas praksis.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.