Arild Rønsen

Ti nye liv!

Når DumDum Boys regjerer også i disco-takt, da er det grunn til å være på vakt!

La oss begynne med det siste, som i dette tilfelle er det aller beste! Det handler om en sang som heter «Fred Og Kjærlighet», og jeg kommer til å tenke på en av de beste episodene i mitt etter hvert lange virke som konsertgjenger.

Jeg så OasisSjöhistoriska Museum i Stockholm. De stilte i utvida utgave, blant annet med fire strykere som gjorde «Wonderwall» og en coverversjon av The Beatles«I Am The Walrus» til en opplevelse for livet. Men mest av alt: «Don’t Look Back In Anger». Vi var 20.000 der ute, men vi hørtes ut som 100.000 på vei tilbake til byen:

So, Sally can wait
She knows it’s too late
As she’s walking on by
My soul slides away
But don’t look back in anger
I heard you say

Det fins noen sånne refreng, og noen sånne låter – som er så komplette. «Bitter Sweet Symphony» med The Verve, y’know? «A Day In The Life» av og med The Beatles. «Hjernen Er Alene» og «Kokken Tor» med deLillos, "Tumbling Dice" med Rolling Stones, Bob Dylans "Like A Rolling Stone". DumDum Boys har lagd flere sanger av denne typen, men «Fred Og Kjærlighet» er deres definitive signatur.

Sannheten er denne, folkens: I sitt tiende forsøk, har DumDum Boys satt ned en påle som for alltid vil være urokkelig i norsk rock. Alle sangene er udiskutable live-favoritter! Til og med «Pulver» - og hvem skulle trodd at Bent Sæther fra Motorpsycho skulle være en mester i å ratte fram discolyd a la Rolling Stones, tidlig 80-tall?

Prepple synger at han er klar for ti nye liv - la oss håpe! Men denne sommeren feirer vi med dette refrenget:

Vi er ikke her i all evighet
Er det så mye forlangt
Med litt fred og kjærlighet?

Nei, det er det virkelig ikke! For et band! Med trompet & saxofon & electric piano og symfoniorkester!

Det ligger en del plater og venter på å bli anmeldt, og jeg skal gjøre jobben - mange av dem er faktisk kjempegode. Men når jeg virkelig skal kose meg i pinsa, da skal jeg høre på DumDum Boys.

DUMDUM BOYS
Ti Liv
Oh Yeah!/EMI/Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.