Arild Rønsen

U-21 i Israel - er det problematisk?

Bør Palestinavenner bekjempe et fotballmesterskap i Israel?

Det europeiske fotballforbundet UEFA har lagt U-21-mesterskapet 2013 til Israel. Med utgangspunkt i Palestinakomiteen, figurerer nå et opprop som oppfordrer UEFA til å flytte mesterskapet. Blant underskriverne finner vi navn som Jon Michelet, den kjente (kvinne)idrettsaktivisten Gerd von der Lippe, og Klassekampens fotballskribent Tommy Hansen.

Jeg er Palestinavenn av hele mitt hjerte, men skjønner ikke argumentasjonen i oppropet. Den følger samme tankegang som ligger til grunn for kampen for kulturell og akademisk boikott av Israel. Fotballtreneren Drillo, forfatteren Gert Nygårdshaug, legen Mads Gilbert og platedirektøren Erik Hillestad har skrevet under.

Mitt spørsmål er enkelt: Hvem skal tale palestinernes sak i Israel, om ikke landets kulturarbeidere og akademikere? Og hvor skal de hente inspirasjon, om ikke fra omgang med kolleger og palestinavenner i utlandet?


TOOJI: Korrekt taktikk.

Jeg støtter linja til Tooji. Han varsler at han vil reise spørsmålet om menneskerettighetene i Aserbadsjan så fort han får sjansen. Fra hvilket ståsted? Fra sin talerstol i Aserbadsjans hovedstad, Baku. Han kan faktisk komme til å skape internasjonalt spetakkel, fordi han utnytter sin posisjon – en posisjon han ikke ville vært i, om han og NRK hadde boikotta Melodi Grand Prix-finalen.

Sånn burde fotballfans som støtter Palestina angripe mesterskapet i Israel. Det er faktisk ingen heksekunst å få turistvisum til Israel. Dra ned. Lær landet å kjenne. Gå på café og snakk med vanlige israelere som sikkert har noe å lære av norske palestinavenner.

Kanskje noen til og med kan følge mitt eget eksempel fra fotball-VM i Spania i 1982? Da Polen spilte mot SovjetCamp Nou, holdt fem nordmenn opp et digert banner som faktisk kom på TV! Hva det sto? Lettfattelig parole: Solidarnosc!

Vi hadde det faktisk utrolig gøy! Vi kjøpte lerret og maling i en av Barcelonas bakgater, og lå på fortauet og skreiv! Hva med en stor delegasjon nordmenn som har «Fritt Palestina!» som tifo på stadion?!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.