Arild Rønsen

Pengesuget ødelegger alt - også fotballen

Er businessen rundt lærkula virkelig så pill råtten? Kanskje det.

Jeg skal ikke påstå at jeg har oversikt over det totale krimunivers, men kan ikke huske å ha kommet over en roman som tar utgangspunkt i forholda på innsida av verdens mest populære idrett. Det skrives biografier i fleng (alt for mange), men her har du altså kriminalromanen.

Jeg støtte på en kamerat her om dagen som var bombesikker på at «Golden Boys» handler om Johan Golden! Feil. Det dreier seg heller ikke om Lyns Arild Gulden, som fikk landskamper tidlig på 60-tallet. Navnet er Arild Golden – ikke kjent for annet i fotballmiljøet enn som agentsnik.

Stavrums styrke ligger først og fremst i at han kjenner stoffet så godt. Han har vært framgangsrik som profesjonell fotballspiller, og er fortsatt aktiv i miljøet. Dette betyr blant annet at leseren vil avsløre skurken via typen fotballsko han benytter. Hvem knyter på seg et par med skruknotter, til bruk på ei tørr gressmatte?

Forfatteren har også jobba mye i TV, slik at han også veit hvordan reporteren tenker – da hun plutselig får fatt i opplysninger som peker langt utover det en sportsreporter vanligvis steller med. En slags Veigar Pàll Gunnarsson-sak, mange år før islendingen satte seg i garderoben oppe i Vallhall. Men her handler det om kunstgress. Og selvfølgelig; penger. Rota til alt vondt her i verden, også i fotballen.

Er forholda på overgangsmarkedet noe reinere nå, enn på den tida da Vålerenga skreiv årsregnskapet og spillerkontrakter på baksida av pølsepapiret? Jeg er virkelig ikke sikker. Kanskje ligger forskjellen i all hovedsak i beløpenes størrelse – at man nå snakker om hundrevis av millioner kroner i stedet for noen titusener?

Som forfatter er Arild Stavrum en stødig håndverker, men han glimrer ikke. Således vil fortellingas hovedperson, ex-fotballspilleren og advokaten Steinar Brunsvik neppe bli noen «seriefigur» i norsk krim. Tidvis blir språket alt for flatt, uten at det går ut over underholdningsverdien. Anbefalt påsketidtrøyte, i hvert fall for alle fotballinteresserte.

ARILD STAVRUM
Golden Boys
Oktober


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.