Arild Rønsen

Jeg er Zlatan! Ingen kødder med meg!

Han kan være en stor drittsekk, og skriver ærlig om det. Soleklart pensum for alle som vil noe med fotballen sin.

Dette mener jeg helt bokstavelig. Jeg kjenner det norske toppfotballivet godt fra innsida (det skiller seg antageligvis ikke vesentlig fra det som fins på resten av kloden), og veit at garderobepraten ikke akkurat har tendens til å dreie seg om den boka man leste i går.

Om jeg var trener, ville jeg tvinga denne boka på alle og enhver. Den fins på nær sagt alle språk, så ingen har noen naturlig grunn til å lure seg unna. Det er et gode i seg sjøl at unggutta endelig går løs på ei bok, og av «Jeg er Zlatan» har alle noe å lære. Aller mest spillere som står i starten av sin karriere, selvfølgelig.

Boka er litt bloggaktig. Zlatan er ingen intellektuell, og jeg syns formen er glimrende. Som her: «Det var noe dritt. Vi hadde et bra lag. Vi burde gått videre til VM.»

Handlinga starter med oppveksten i Rosengård, den berykta «forstadsghettoen» i Malmö som Fremskrittspartiet dro til for å vise hva innvandring fører til. «Her råder sharia!» Det er selvfølgelig noe stort tull, men det er ingen spøk å vokse opp der. Sveriges Bronx? Noe sånt. Et sted der man lærer å ta vare på seg sjøl, for som regel er det ingen andre som gjør det.

Zlatan lærte leksa fort: ”Jeg glemmer ikke … Jeg husker og jeg tar igjen, om det så er ti år seinere.” Slik ble han en mann som elsker raske og dyre motorsykler og biler (325 kilometer på svenske veier!), liker sånne folk som ser «litt ut som en mafioso», og holder naturlig avstand til «slipstypene» - samtidig som han har funnet seg vel til rette i et luksusliv svært få andre er forunt. Men det er klart - en som er født i små kår, og plutselig blir solgt for en halv milliard kroner fra Inter til Barcelona … man kan få griller av mindre!
Boka er glimrende oversatt av Sverre Knudsen. Korte setninger. Rått, radikalt bokmål – selv om jeg skulle ønske han hadde vært enda mer konsekvent; kollapsa & slokna og ventet & innesperret med noen linjers mellomrom er stilbrudd.

Ingen innvendinger? Det måtte være den 30 sider lange billedseksjonen som åpner boka. Den ser like fattigslig ut som illustrasjonene i en hvilken som helst klubbavis fra 1950-tallet. Og det i en biografi som er sikra millionsalg – om en mann som har spilt seks sesonger i Italia, og vinni Scudettoen alle åra!

Noen av overgangsfortellingene er spennende som en thriller, og jeg kan generelt garantere deg en sjeldent morsom leseropplevelse. Den som er interessert i fotball, får aldri tid til å kjede seg gjennom denne boka. Ikke på ei eneste side, faktisk.

ZLATAN IBRAHIMOCICH
Jeg er Zlatan
Fortalt til David Lagercrantz
Font forlag


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.