Arild Rønsen

Se opp for svensk bjørn!

Dette er ikke bare ganske bra. Det er hysterisk bra! Believe me, baby!

I Sverige går de gjerne under betegnelsen «musikerkollektiv». Greit nok. I utkanten av bandet kan jeg tenke meg at det fins noen løse ender – omtrent som et moderne Hoola Bandoola Band.

Plutselig synger de feiende flott i kor, plutselig dukker det opp et akustisk piano i front av lydbildet, plutselig er det gammeldags trampeorgel, plutselig er det … Jeg har minst sans for innslag av techno i kompet (men har en følelse av at dette er en barnesjukdom de allerede er i ferd med å vokse fra seg). Mest av alt er bandet representant for moderne folk music.

Det beste med Den Svenska Björnstammen er de fantastiske melodiene. Og tekstene. Dette er popmusikk du garantert aldri før har hørt – men som likevel låter rett i øret. Kommerst som fy! Fantastiske refreng! Men skitbra kunst!

Humøret er helt vesentlig for dette bandet. De sprer om seg med lykke – også når de synger sørgelige sanger!

Før du kjøper, eller om du eventuelt tar det som bonus, anbefaler jeg på det varmeste denne halvtime lange filmen fra livet på den svenske glesbygden. Her er’e ikke mye som går i riktig retning! (Ikke før helt på slutten)…

Her har du liksom bjørnene in a nutshell:

Vartom jag mig i världen vänder
Står jag här med tomma händer
Lengtar efter någon
Som kan rädda mig!

Dette kan faktisk fortere enn svint ende helt der oppe, sammen med Håkan Hellström. Noen mener at svenske bjørner i norske skoger er styggedom. De tar helt feil!

DEN VENSKA BJÖRNSTAMMEN
Ett fel närmare rätt
Sonet/Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.