Arild Rønsen

SV i fillete klær

Blir du tatt med buksene nede, er du i trøbbel. Det beste du da gjør, er å innrømme fadesen.

Om så ikke skjer, står man i fare for å ende opp som tvillingbroren til Komiske Ali. Akkurat sånn høres ledelsen i Sosialistisk Ungdom (SU) nå ut.

Når media løper i flokk skal man som oftest være forsiktig med å trekke konklusjoner. Men sjelden ser vi en sak som er så til de grader opplagt. Nærmest fullstendig klarlagt, før Kontroll- og konstitusjonskomitéen trer i arbeid.

I mange år har ytterste venstre, SU og Rød Ungdom, drevet selvforsvarskurs for sine jenter. På et tidspunkt fant SU ut at det ville være taktisk lurt å stifte en «upolitisk», eventuelt «partipolitisk nøytral» organisasjon. Vips: Jenteforsvaret – som ble til etter e-postutveksling mellom SU-ledelsen og det SV-styrte departementet av typen: «… og nå som SV har inntatt Barne- og likestillingsdepartementet, er det kanskje mulig at …?» (Av dagens post på SUs hjemmesider: «Kursene i Jenteforsvaret er partipolitisk nøytrale.»)

Embedsverket sa tvert nei, men departementets ledelse – hovedsakelig representert ved e-postens mottaker, statssekretær Kirsti Bergstø – trossa sine medarbeidere, og ga klarsignal til en bevilgning på 154.000 kroner. Dette er dokumenterte fakta, som ingen – verken sjukmeldte Bergstø eller hennes sjef Audun Lysbakken - har forsøkt å benekte. Tvert i mot har Lysbakken innrømma rotete saksgang, lagt seg flat, og beklagd det hele.

Men det er i dag sirkuset for alvor starter. Klassekampen har gravd i SU-dokumenter, og blant annet funnet disse formuleringene:

«Det skal være et mål å ha flere lavterskel aktivitetstilbud, særlig feministisk selvforsvar, rett før og etter valget.» I en intern kursmanual skrevet av SU-nestleder Ebba Boye, er «vil du vite mer om SU?» oppført som fast punkt på selvforsvarskursene.

Det er nå Komiske Ali oppstår, i SU-drakt. Til Klassekampen sier SU-leder Olav Magnus Linge at «selvforsvarskurs har ingen vervefunksjon». Nei vel? Det som står i SUs handlingsplan fra 2008 - sannsynligvis forfatta av daværendeSU-leder Kirsti Bergstø – er altså bare tull?

Fra vondt til verre – her har du SUs nestleder Ebba Boye: «Jenteforsvaret har på ingen måte hatt noen vervefunksjon for SU.» På dagens nettsider argumenter redaktør Mali Steiro Tronsmoen med at Jenteforsvaret ble oppretta etter at handlingsplanen ble lagd … Unnskyld – det må være grenser for å undervurdere sitt publikum. Hele ledelsen og alle instruktørene i Jenteforsvaret er SU-medlemmer!

Alle som kan lese skjønner jo at SU-ledelsens patetiske forsøk på et forsvar er vås fra ende til annen, og det er trist å se SVs framtidige ledere utvise så dårlig skjønn. Legg til at Jenteforsvarets general mener at «skylda må legges på departementets behandling», og du har fasiten for SV:

Feil. På feil. På feil. Mandag hele året – over hele linja. Og mandagen kan bli lang; Dagsavisen skriver i dag at prosessen mot Lysbakken kan komme til å strekke seg over et halvt år. Sannelig et utmerka utgangspunkt for en ny SV-leder som har som uttalt mål å være «tøffere mot Arbeiderpartiet».


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.