Arild Rønsen

Engler, Karl Marx & Trygve Hegnar

Hun ”savner engler som leser Kapitalen”!

Jeg snakker om Jone Salomonsen. Professor i teologi. Intervjua i TV 2 Nyhetskanalen i dag morges. I anledning Märtha Louises nye englebok.

Jeg har skrevet om dette før, og skjønner stadig vekk ikke forskjellen på ”gammel overtro” og Gud & Den Hellige Ånd. I møte med prinsessas nye bok, snakker professor Salomonsen med dårlig skjult forakt om ”det okkulte” og ”gammelt tankegods”.

Unnskyld? Hun er professor i teologi. Hennes jobb består altså i sitt vesen i å forsvare overnaturlige fenomen. Og ”gammelt tankegods”? Er ikke halvparten av Bibelen fortellinger fra noe som ifølge forfatterne skal ha foregått for godt og vel to tusen år siden?

Jeg kjenner ikke Salomonsen, men forstår det slik at hun tilhører den delen av kristenheten som vil ”rasjonalisere” sin overtro. Jeg kommer til å tenke på hovedrolleinnehaveren i Bertold Brechts flotte teaterstykke ”Moren”. Hun peker opp mot himmelen, og sier – som sant er, etter min oppfatning – at jo mer vi får greie på om det som fins mellom himmel og jord, jo mindre får vi grunn til å tro på Gud.

En jeg snakka med i telefon tidlig i dag mente at Salomonsen kanskje sa ”Kapital”, altså ikke ”Kapitalen”! Det er ikke så nøye for meg om hun henviser til Karl Marx eller Trygve Hegnar. Poenget er at hun er ute og sykler - om ikke akkurat på vannet.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.