Arild Rønsen

La Breivik tale

22. juli: Nå må de etterlatte, de pårørende og de overlevende besinne seg.

En utenlandsk storaktør i mediebransjen skal ha fått napp hos Anders Behring Breivik. La oss si det er CBS eller CNN. Det betyr i så fall intervju world wide, bretta ut i alle de store kanalene. Talsmann for de direkte berørte (etterlatte, overlevende, pårørende), Trond Blattmann, tar til orde for at norske medier ikke må referere – fordi et intervju av denne typen vil medføre en ”ytterligere belastning”.

Hans synspunkt må ikke vinne fram. Norske medier må selvfølgelig forholde seg til en slik begivenhet slik de forholder seg til mediebegivenheter generelt. Jeg håper både TV 2 og NRK for lengst er på banen for å sikre seg rettighetene.

Er det interessant å få vite hva Anders Behring Breivik tenker og mener? Selvfølgelig! Og han kommer vel ikke til å få taleforbud i den forhåpentligvis TV-sendte rettssaken?

Et spørsmål til Blattmann: Hvis Adolf Hitler ikke hadde begått sjølmord i sin bunker; burde The Times sagt nei til et intervju i fengslet? Den redaktøren som avslo et sånt tilbud burde jo vært fratatt sin jobb der og da, med øyeblikkelig virkning.

Det samme er tilfelle med andre despoter; Osama bin Laden, Josef Stalin, Mao Zedong, Pol Pot, Saddam Hussein – vi har nylig lagt bak oss et århundre der det dessverre er enkelt å velge i mengden.

Det eneste Blattmanns utspill viser, er at han og de han representerer ikke må få bestemme hvordan mediene skal opptre. Nettopp fordi støttegruppa for terrorofrene er part i saken.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.