Arild Rønsen

Pi - 3,14 - noe sånt, omtrent...

En religion?

Ulovlig fildeling er blitt offentlig godkjent religion i Sverige. Sant? Helt sant. Kopism Kyrkan.

Piratismen, heter det på svensk – og vel også på norsk. Det er folket bak thepiratebay som er i aksjon. De mener retten til å dele filer gratis må anses å være en menneskerett. I hvert fall på linje med enhver annen religion. Og den svenske staten har sagt okej!

Grunnleggende sett mener jeg piratene er kjeltringer, men la nå akkurat den debatten fare. For nå handler det om religion. Hvem har rett til å kalle seg religiøs? Eller – mer presist (ikke noe utenomsnakk nå): Hvem har rett til å motta statsstøtte, fordi man er ”religiøs”?

I Norge ble en sekt for noen år siden godkjent på bakgrunn av at de var helhjerta tilhengere av pi – det matematiske begrepet. Statusen er visstnok revidert. I så fall en feilvurdering, så vidt jeg kan forstå. Pi er nemlig et irrasjonelt, eller rett ut sagt transcendentalt tall – bestående av uendelig mange desimaler som er ikke-sykliske. Matematikeren Fabrice Bellard fant i 2009 ut at pi betyr tallet 3 - etterfulgt av 2,7 billioner desimaler. Smått upresist uttrykt så enkelt som så: 2 699 999 990 000!

Hvis ikke dette er religion, hva er da religion?!


RELIGION?

Jeg tar med dette til orde for en landsomfattende aksjon, som vil angå mange. Det er mye penger å hente på å være religion. Er man religion – ja, så har man rett på økonomisk støtte tilsvarende den som gis til individ som er medlem av statskirken. Dette har muslimene for lengst forstått. Men hva med alle oss andre? Som vel har rett på like mye respekt for vår overbevisning?

Det burde være nok å minne om den viktigste fotballsalmen her til lands: ”Vål’enga, du er min rellion”!

Jeg ser for meg Janitsjar Kirken, Fotball Kirken, Data Kirken, Golf Kirken, Vask-opp Kirken (”vi sverger til Zalo!”), TV Norge Kirken, Ut-på-tur Kirken, Ta-Flytoget Kirken, Beatles Kirken, Danseband Kirken etc. – helt ut til Tittentei Kirken.

Ville ikke det bli bare tull? Jo, nettopp. Akkurat så tullete som det er, at vi over skatteseddelen skal finansiere ekelte menneskers behov for overtro.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.