Arild Rønsen

TROND GISKE: I stormfullt nachspiel.

Nachspiel til besvær

Har Trond Giske virkelig snakka på nachspiel? Stopp pressen!

En ”samlet norsk presse” og en ”samlet opposisjon” er på statsrådjakt. Ikke oppsiktsvekkende, egentlig. En samla norsk presse har en lei tendens til å rope i kor, mens en samla opposisjon selvfølgelig må gripe muligheten, når den først byr seg – maktesløse, som de i realiteten er.

Det er neppe noen nyhet at næringsministere Giske prater på nachspiel, heller ikke at han prater ”sak”. Det ligner ethvert julebord. Har du hørt denne? ”Og ærlig talt, dere - la oss holde alt prat om jobben unna akkurat i kveld! Ok?”

Særlig – sånn blir det jo bestandig. Aldri snakk om jobb i lystig lag!

Det eneste som har betydning i denne saken, er det faktum at vår næringsminister og vår statsminister har vidt forskjellig syn på realitetene. Mens Giske geberder seg over at regjeringa ikke en gang har hatt tid til å behandle saken, kan Stoltenberg fortelle at dette er en sak som ikke har noe som helst på regjeringas bord å gjøre. Når styret har talt, er regjeringas verktøykasse tom.

Slik er prosedyren; et resultat av at Staten har sendt Telenor og Statoil på børs – hvilket i aller høyeste grad er et politisk spørsmål folket i dette landet burde interessere seg mer enn mye for! Altså:

Like lite som Audun Lysbakken kan beordre småunger eller kvinner inn i administrerende direktørs kontorstol, like lite kan Trond Giske instruere styreleder Harald Norvik i Telenor.

Så enkelt er det. Og at næringsminster Giske tilsynelatende ikke forstår dét – det, er bemerkelsesverdig.

Men glem for all del dette nachspielet, da. Likeledes dette med Giskes ytringsfrihet - "det er jo en kjent sak at Giske har ment dette i lang tid". Næringsministerens ytringsfrihet innebærer selvfølgelig ikke at han kan mene noe helt annet enn hva sjefen mener! Og hva Stortinget har vedtatt!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.