Arild Rønsen

KNUT SELSJORD: Frontgifur i Oslo Beurs - eller var det Oslo Børs? Til daglig har han i hvert fall nærkontakt med børsen, som journalist i Dagens Næringsliv. Foto: Fin Serck-Hanssen/Teknisk Industri AS

Punken i bilder

Ei praktfull fotobok. Hovedsakelig om punk.

Fotograf Fin Serck-Hanssen brukte store deler av det tidlige 80-tall til å fotografere i undergrunnen. Dels i privat ærend, dels på jobb for musikkavisene PULS og BEAT. Nå gir han ut sine fotografier i utvalg, og resultatet er riktig så fornøyelig.

Her fins bilder av storheter som Bruce Springsteen, Iggy Pop, Midge Ure (Ultravox), R.E.M (fra konserten i Oslo, 1986, da Michael Stipe hadde langt hår), og Holly Johnson (Frankie Goes To Hollowood) (se bildet, og du skjønner at han er ikon i homsemiljøet), men mest er boka fylt av bilder fra undergrunnsmiljøet – fra den gangen punk var en bevegelse her hjemme. Do it yourself. Mange av fotografiene er også knipsa i London.

Dette betyr at fotografen ikke står verken høyt over eller langt under artistene. Punk-scenen var som regel identisk med gulvet, kanskje heva 20-30 cm. Noen ganger tror jeg Serck-Hanssen rett og slett må ha tatt oppstilling oppå en høyttaler. Dette perspektivet gir en naturlig nærhet til objektene, og vi snakker ikke da bare om artistene. Ofte er publikum det mest interessante. Her er det mye sikkerhetsnåler, fillete t-skjorter og svarte skinnjakker!

Ikke alle bildene er direkte blinkskudd, men alle bidrar til å tegne et svært så tidsriktig bilde av sin samtid – 25-30 år tilbake i tid.

Informasjonen om fotografiene er i sin helhet samla bak i boka, og akkurat dette skjønner jeg ikke helt. Helt ordinære billedtekster ville gjort verket enda lettere tilgjengelig. Og så syns jeg fotografen kunne fortjent et selvportrett!

Noe å utsette? Det er pirk, men Graham Parkers band het altså The Rumour, ikke Rumor.

Har du noen i familien din som var aktive i punkbevegelsen, er dette den perfekte julegave.

FIN SERCK-HANSSEN
In Between Pictures
Photographs 1979-1986
Teknisk Industri
Fälth & Hässler


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.