Arild Rønsen

En verkebyll

Anders Behring Breivik må aldri ut i det fri.

Jeg er ikke tilhenger av dødsstraff, heller ikke for massemord. Men jeg skjemmes ikke over å si hvordan det egentlig føles, innerst der inne: Anders Behring Breivik fortjener ikke behandling. Alt han fortjener, er å forsvinne fra jordas overflate.

Terje Emberland sier til Klassekampen at psykiaternes konklusjon, hvis den blir stående - uansett hvor godt den er faglig belagt - vil forbli ”en verkebyll”. Seniorforskeren ved Holocaut-senteret har rett. Det strider mot vanlig folks rettsoppfatning, at en mann som etter årevis planlegging dreper 77 mennesker og skader enda flere, skal slippe å stå til rette for sine handlinger.

En jurist sa en gang til meg at jus er 90 prosent sunn fornuft, 10 prosent fagkunnskap. Om så er tilfelle, har jusen et problem i denne saken - fordi folk som bruker sin sunne fornuft ikke forstår jusen. Mulig Behring Breivik er sjuk, men er han ikke like fullt en politisk motivert terrorist? Var det tilfeldig at han gikk løs på AUF?

Når statsadvokat Inga Bejer Engh ser inn i kamera, og sier at ”man straffer faktisk ikke folk som er syke” – ja, så er det faktisk ikke så opplagt. Man skal ikke gå lenger enn til Sverige for å finne et land der Behring Breivik ville blitt stilt ansvarlig, selv om han var blitt erklært paranoid schizofren.

Massemorderens advokat, Geir Lippestad, sier til TV 2: - Etter å ha fått tenkt over saken, er ikke min klient lenger ukomfortabel med den psykiatriske rapporten. Han ser tvert i mot flere muligheter.

Nettopp – og spør du meg, vil jeg tolke det som tegn på at Behring Breivik er i stand til å tenke klart. For hva er det som nå venter ham?

Dikemark sjukehus, der han ifølge de medisinsk ansvarlige vil delta på morgenmøter, gruppeterapi etc. Han vil bli behandla som en ”normal” gærning. Forståelig nok, for en annen type behandling har personalet på Dikemark ikke kompetanse til. Men en slik løsning vil ikke bli forstått av det norske folk. Hvor lenge går det, før han får lov til å gå i banken - sammen med to pleiere? Fem drapsmenn har rømt fra sin tvangstilværelse de siste åra.
Men mye verre: Han kan bli frigitt, den dagen han blir frisk. Og hva er frisk i hans tilfelle? Slik jeg forstår det, bunner deler av psykiaternes konklusjon i at han mangler empati; han angrer ingen ting. Hva skjer den dagen han sier at han angrer? Det logiske må jo være at han da er på vei til å bli frisk! Og da skal fyren etter reglementet slippes ut!

Om noe kan kalles galskap, så er det at vi skal risikere å møte Anders Behring Breivik på t-banen om fire-fem år.

Man skal vokte seg for å endre loven fra en dag til en annen, og Behring Breivik må uansett dømmes etter det lovverket som gjaldt da forbrytelsen fant sted. Men det er min oppriktige mening at kloke hoder i denne saken må gå sammen om å finne en løsning – og den må munne ut i at Anders Behring Breivik aldri slipper ut i det fri.

Alt annet strider mot sunt folkevett. Og hvis folkevettet strider mot jusen – ja, så må folkevettet trumfe jusen.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.