Arild Rønsen

HOTEL RWANDA: Burde aldri vært laget?

Film om 22. juli?

Bare en sak er helt sikker: Det kommer ikke én, men mange filmer om Utøya og Regjeringskvartalet.

Traileren som nå ligger ute på Youtube er så til de grader amatøristisk og smakløs at det er lov å håpe at noen stopper regissør Vitalij Versace, mens han ennå er i planleggingsfasen. Bare i løpet av ett minutt er den faktisk full av historieforfalsking, så denne filmen trenger vi så avgjort ikke. (Det ligger forresten mye annet søppel om samme tema der ute allerede.)

Men det kommer filmer, garantert. Det må være nødvendig avstand i tid, og tilpassa det politiske klima, men de kommer – og det er all grunn til å ønske dem velkommen. Det kan ikke være sånn at massakren i Oslo og på Utøya er det eneste dramaet i verden det ikke kan lages film rundt.

Hva med ”Hotel Rwanda”? Det blir hinsides å sammenlikne dødstall, men her handla det om nedslakting av 800.000 tutsier, i noe som likna et reint folkemord. Burde ikke den filmen vært lagd? ”Schindlers Liste” om Holocaust? Svaret gir seg sjøl. Mitt tips er at begge disse filmene kan ha vært vist på AUFs sommerleir – som dokumentasjon på galskapen menneskeheten har stelt i stand.

Vi må ikke glemme at det er mange overlevende, og hardt skadde fra Regjeringskvartalet og Utøya. Men verken ofre, pårørende eller etterlatte skal ha noen slags myndighet til å stanse denne typen filmer. Ikke med loven i hånd, av politiske årsaker, og heller ikke av emosjonelle grunner.

Noen – jeg kan tenke meg et par høyt profilerte bistandsadvokater – vil nok mene dette er en alt for ”barsk” holdning. Men sånn er det ikke, og det fins faktisk en ganske god, enkel og helt gratis medisin: Ikke gå å se filmen. Jeg ser aldri horror/splatter-film, heller ikke ”en god, amerikansk komedie fra det hverdagslige familielivet”. Jeg gidder rett og slett ikke, og det vil altså aldri bli påbudt å løse billett for å se Joachim Triers, Pål Sletaunes, Erik Poppes eller Margreth Olins film om 22. juli.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.