Arild Rønsen

- Turistane finn ikkje fram!

Er den geografiske plasseringa så viktig for Høyre, at Munchs kunst blir underordna?

Bygging av nytt Munchmuseum i Oslo har for lengst blitt en politisk farse, og det er direkte uverdig at en kulturskatt av denne typen skal være kasteball i Fremskrittspartiets spill.

Når det er sagt, er Carl I. Hagen nå klar og entydig: Frp vil ikke bruke ”tre tusen millioner millioner” – altså hva vi andre pleier å kalle tre milliarder – ”på et prestisjebygg for kultur”. Han mener ”tusen sykesenger” er mye viktigere, et standpunkt man kan mene hva man vil om – ikke minst etter at hans parti har hatt styringa over hovedstadens eldreomsorg i 12 år. Men han fører i det minste klar tale, og det kan ikke komme overraskende på noen at Frp ikke prioriterer kultur.

Men til saken: Nå er det på tide å gå i ringen, og få en avgjørelse. Det er vitterlig stort flertall i bystyret for at Oslo kommune bør bruke ”tre tusen millioner kroner”Munchs kunst. Og godt er det. Det viktigste er at museet blir bygd, ikke hvor det er plassert. Ut fra denne tesen, er det min oppfatning at begge parter nå har et ansvar for å få saken avgjort. Skyggeboksingas tid bør være over.

Mitt personlige primærstandpunkt er greit: Munch hører hjemme på Tøyen. Et nytt Munchmuseum i bunnen av Ola Narr/Tøyenbadet vil bli fantastisk! Særlig i kombinasjon med Naturhistorisk museum og samlokalisering med Stenersens samlinger.

Reising av et nytt museum skal ikke primært være et prosjekt for bydelsutvikling, men dette kan bli flott! Og det i en del av byen som sårt trenger til oppussing. I motsetning til det flunka nye Bjørvika, som ikke har behov for flere trekkplaster enn operaen. (Det blir forresten kjempefint der nede, også. Så alt Høyre/Frp-byrådet gjorde var ikke feil! Og da har jeg på ingen måte glemt den fantastiske utviklinga av kollektivtrafikken, som vel Venstre skal ha hovedæren for.)

Hvorfor vil noen absolutt bygge i Bjørvika? Jeg kan ikke finne andre forklaringer enn generell østkantfobi. La meg illustrere med å sitere vestlendingen Morten Sandøy i TV 2: ”Turistane finn ikkje fram!”

Ærlig talt: Denne typen reine tullballuttalelser må det i hvert fall bli en slutt på. Mellom Oslo S og Tøyen ligger én – 1 – T-banestasjon. Spaserturen fra Grand Hotell til Munchmuseet er en deilig halvtime i fine omgivelser – omgivelser som altså kan bli enda finere. Det å si at Tøyen ikke er sentrumsnært i Oslo, er det samme som å si at enten Den nasjonale scene eller Fisketorget ikke ligger i sentrum av Bergen.

Så er det et faktum at besøkstallet har gått ned på Tøyen. Men det har ingen verdens ting med ”langt utafor sentrum” å gjøre. Besøker ikke turistene Eiffeltårnet, selv om det ligger en lengre spasertur unna Mona Lisa i Louvre? Besøkstallet går ned på Tøyen fordi museet, altså selve bygningsmassen, for lengst har gått ut på dato.

Min oppfordring går til Fabian Stang: Etter 22. juli snakka du veldig ofte og veldig fint om å vise raushet. Nå har du sjansen. Vis raushet. Skjær gjennom. Bygg det nye MunchmuseetTøyen, og jeg garanterer deg enda flere fans.

Alternativt vil jeg i fullt alvor foreslå en offentlig duell mellom byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og Libe Rieber Mohn (Ap). Kast kron og mynt. Eller bruk gjerne stein, saks og papir-modellen. Men få en slutt på spillet. Gi Munch til folket, slik folket vil ha sin Munch.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.