Arild Rønsen

ULRIK HØISÆTHER: Debutant med ambisjoner om en lengre krimserie.

All-in i Oslos råtne finansmiljø

Svært populært å skrive krim fra finansmiljøet for tida.

Det er bare et par måneder siden Odd Harald Hauge kom med sin andre thriller fra det samme miljøet, og for en som ikke har satt sine bein i disse kretser er det grunn til å spørre: Er sannheten virkelig så tvers gjennom råtten?

Hver gang vi introduseres for dette miljøet, møter vi folk som jobber 16-20 timer i døgnet, samtidig som de snorter coke og drikker svindyr champagne sju dager i uka. Kjører alle disse menneskene konstant bil i rusa tilstand?

”Pokerfjes” lanseres som ”en Eveline Enger-krim”, første fortelling i en serie. Jeg syns forlaget opptrer dristig, for jævlig fint er dette faktisk ikke – ikke en gang til debut å være. Boka faller inn i kategorien hardkokt krim, der språket skal være hardt, kort og brutalt. Ulrik Høisæther har gode ansatser, men skriver tidvis for flatt til å nå helt opp i tetsjiktet.

Men plotet er kult nok, og framfor alt har Eveline Enger det meste i seg for å kunne bli en spennende gjennomgangsfigur. Høy og slank, blendende vakker, og framfor alt veldig smart. Bortsett fra kroppsbygninga, har hun mye til felles med Stieg Larssons Lisbeth Salander.

Eveline Enger, datter av en politimann drept i tjeneste, lever på kanten av stupet. Roter seg bort i en uoverkommelig pokergjeld. (Du bør sette deg inn i reglementet til Texas Hold ’em for å få fullt utbytte av pokerscenene.) Får seg jobb som investment banker i Sparta Securities. Havner på strippebarer der sjefen i relativ offentlighet betjenes med en blow job under bordet. Realistisk? Vel, det skjer mye rart i strøket rundt Torggata og Mariboes gate i Oslo.

Du gjetter kanskje at Eveline Enger må ha en motspiller? Han heter Jack Larsen, en avdanka drapsetterforsker. Litt Harry Hole? Nettopp. Som man forstår er ikke dette særlig originalt, men som sagt – Eveline Enger kan bli en krimfigur som egner seg ypperlig for lerretet. Hadde jeg vært Ane Dahl Torp, tror jeg faktisk jeg hadde tatt patent på dama.

Ulrik Høisæther
”Pokerfjes”
Tiden


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.