Arild Rønsen

HILDE HELTBERG: Så mye ugjort, død så alt for tidlig. Foto: Marte Garmann-Johnsen.

Hilde Heltberg (1959-2011)

Hilde Heltberg var en av de aller koseligste jentene jeg har møtt.


Noen ganger sier det bare klikk; personkjemi. Man merker som regel veldig fort om man har møtt et menneske man virkelig liker. Veldig mange av oss fikk gleden av å oppleve denne følelsen med Hilde. Hun var så tvers gjennom ok og grei. Hilde Heltberg var så veldig Hilde Heltberg.

Jeg kjenner tårene trille her jeg står, og tenker tilbake på min siste musikalske forespørsel til henne. Jeg forteller om den, fordi den sier mye om Hildes raushet. Jeg kan ikke akkurat skryte på meg noen stor musikalsk karriere, men hadde et band gående som skulle feire Bob Dylans 70-årsdag. Jeg ville ha med meg Hilde, og hadde i tillegg en plan om å lage en forestilling med de aller fineste rock/country-duettene jeg veit om. Hva hun svarte, hun som hadde så mange jern i ilden, over det ganske land? Hun, som alle ville samarbeide med? ”Det ville vært en ære, Arild!”

Det ble aldri noe av. Og Hilde skulle jo fått leve minst like lenge som Bob Dylan!

Hun var ikke på tv hele tida, men i miljøet der hun hørte hjemme var hun den helt opplagte stjerna. Jeg kjenner ingen innafor country/rock-miljøet som ikke ville jobbe med Hilde. Jonas Fjeld, Ole Paus, Henning Kvitnes, Marius Müller – hun sang så vakkert i hans begravelse - alle gutta i Hellbillies. Hvem ble den selvfølgelig utvalgte, da Ulf Lundell skulle gi ut et best of-album beregna på det norske markedet – da han skulle spille inn en nyskrevet duett? Det er fantastisk å høre de to synge sammen i ”Vinterland”!

Det siste hun rakk å gjøre som soloartist på plate var ”Elske fritt” fra 2009, der hun setter melodi til og framfører Kari Ivelands vakre tekster. Hvilket låtskriverpar! Nærmere en norsk utgave av Emmylou Harris har vi aldri kommet her hjemme.

I 2005 deltok hun på plata som kom til Erik Byes minne, ”Hildringstime”, og det var Hilde som sammen med Kari Iveland skreiv ”Hvorfor er det stille nå?” - i etterkant av tsunamien i 2004.

Det blir så rart, å ikke kunne hilse på henne – ikke bare i anledninger når hun sjøl skulle stå i sentrum. Hun var så flink til å dukke opp da kolleger hadde noe å presentere. Hilde tok virkelig vare på sin musikalske familie, og det blir tomt. Jeg traff noen av medlemmene i Hellbillies i går kveld, og det ble egentlig bare stille. Dette miljøet er ikke så stort, og det er bare fem år siden vi mista Kristin Berglund. Det er nok nå.

Hvorfor dør noen når de er 51? Med så mye mer å utrette, i den korte stund vi rusler rundt i vårt jordiske liv?


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.