Arild Rønsen

Alarm! På Oslo S!

Du vil knapt tro det. Men dette er helt sant:

Knapt tre timer etter den nasjonale minnestunden er avslutta i Oslo Spektrum ankommer jeg Oslo S. Klokka er kvart på åtte om denne søndagskvelden. Jeg har nesten ikke gått av toget fra Ski før jeg hører et eller annet i høyttaleranlegget. Lyden er svak, men meldinga lyder slik:

”Dette er en brannalarm! Vi ber alle om å forlate området!”

Jeg tenker at dette ikke kan være sant, og ser rundt meg. Der går folk med sin bagasje som om ingenting har hendt. Årsak: Ingen hører hva som sies. Jeg forsøker å gjøre en fyr med høretelefoner til hodet oppmerksom på hva som skjer. Han trekker uinteressert på skuldrene.

Men den kommer igjen, over et høyttaleranlegg som i beste fall kan kalles hviskende:

”Dette er en brannalarm! Vi ber alle om å forlate området!”

Det ser heldigvis ut til at det var falsk alarm. Men er dette virkelig mulig? På minnedagen, fire uker etter Regjeringskvartalet og Utøya?

Det er mulig å leve med et høyttaleranlegg som gjør at man ikke oppdager at banen stopper på Helsfyr, og altså ikke går helt til Ellingsrud. Men det er ikke mulig å leve med at brannalarmen på Oslo S ikke funker! Og en eller annen må jo ha skylda? Hvem i Jernbaneverket/NSB-systemet har ansvaret for at alarmanlegget på Oslo S ikke funker?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.