Arild Rønsen

23.000 i boligskatt! Oh boy!

Hvorfor bry seg om fakta, når man kan holde seg til Frp?

I militæret hadde vi en saying gående, hver gang vi syns ting ble organisert unødvendig vanskelig: ”Hvorfor gjøre det enkelt, når det kan gjøres militært?” Jeg kommer til å tenke på dette, når jeg ser hvordan Frp-toppene forholder seg til dokumenterte fakta.


CARL I. HAGEN: - Jeg har lest det et eller annet sted, og da må det jo være sant!

Carl I. Hagen vedstår seg stadig vekk det famøse uttrykket ”ikke alle muslimer er terrorister, men nesten alle terrorister er muslimer”. Han gjør det, på tross av Europols tall: Av over 200 planlagte og gjennomførte terroranslag i 2010, sto muslimer bak tre – 3 – av dem.

I møte med tallene, svarer Hagen: - Ja, men dette er jo bare tall for Europa! Jeg snakker om hele verden!

På spørsmål om han kan dokumentere sine påstander, har han faktisk mage til å svare at ”dette er noe jeg har lest”!

Hans våpendrager Christian Tybring-Gjedde, leder i Oslo Frp, benytter samme taktikk. ”Ja”, svarer han glatt til en som besøker Frp’s stand på Karl Johan. ”Om du har en leilighet som er verdt 5 millioner, må du ut med 23.000 i eiendomsskatt – hvis Arbeiderpartiet får det som de vil.”

Til dette er to ting å si: Arbeiderpartiet går faktisk til valg med eksplisitt lovnad om ikke å innføre eiendomsskatt i hovedstaden. Nå har også den sannsynlige samarbeidspartneren i et eventuelt byråd, SVs ordførerkandidat Marianne Borgen, avgitt samme garanti. Men vedkommer det Christian Tybring-Gjedde?

Men viktigere: Tallet Tybring-Gjedde på vegne av Frp opererer med er feil. Ikke bare smått avvikende, men faktisk helt i tåka. Fakta lyder slik: Eiendomsskatten i for eksempel Trondheim, måles etter boligens ligningsverdi - som er noe helt annet enn boligens markedsverdi.


CHRISTIAN TYBRING-GJEDDE: Løselig omgang med fakta.

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå, tilsvarer ligningsverdien ikke mer enn 18 prosent av markedsverdien. Eiendomsskatten i Trondheim er på 5,2 promille av ligningsverdien, og regnestykket blir altså et ganske annet enn det Tybring-Gjedde forsøker å selge. For å bli avkrevd 23.000 i eiendomsskatt i Trondheim, må du eie en ”bolig” som har en markedsverdi på 25 millioner!

Men lar Christian Tybring-Gjedde seg affisere av slike småjusteringer i tallmaterialet? Nix.

Lederne for alle partiene, inkludert Frp, var i forrige uke skjønt enige om at det med Anders Behring Breivik som bakteppe skulle gjennomføres en avdempa valgkamp, der man ”mer snakker om egen politikk enn å hakke på andre”.

Det skulle gå hele 24 timer før Carl I. Hagen hadde torpedert det hele. Og enda ett døgn før Christian Tybring-Gjedde begynte å reke rundt i gatene med beviselig løgnpropaganda.

Men vedkommer slikt Frp’s kjernevelgere? Helt sikkert ikke.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.