Arild Rønsen

Det irriterende tåpelige motepjattet

Jeg kommer aldri til å forstå det. Mote: Noe så ubegripelig kjedelig.

Oslo Fashion Week er arrangert, en begivenhet som blir vegg-til-vegg dekka i mainstream presse. Men er folk flest virkelig opptatt av å se på folk som ikke kan gå, som attpåtil går på stylter, utkledd i kjoler ingen noen gang kommer til å ha på seg? Jeg tror ikke det.


JAMES DEAN: Hva er vitsen med å gjøre endringer?

I den grad motebransjen skaper arbeidsplasser, er jeg ikke for å ta jobbene fra folk. Men det må være lov å mene at de burde finne seg en mer fornuftig måte å tjene til livets opphold på. For faktum er at alt som har med mote å gjøre bare er dilldall.

Jeg går inn på hjemmesida til Oslo Fashion Week. Her møter jeg en konferansier som kan fortelle at ”vel så viktig som klær, er nemlig hår- og makeup-trender”. Hvorpå en mann i kjortel kan meddele oss det friske faktum at ”røde lepper har vi jo sett før, men de fortsetter i motebildet”. Du verden, så overraskende! Kan noe slikt som røde lepper virkelig være på moten?!

TV 2 Nyhetskanalen ser jeg Synnøve Hjelle Halkjelsvik, en kvinne ingen skal beskylde for å ha utprega dårlig smak hva klær angår. Hun spør en designer: ”Er vi for dårlige til å pynte oss?” Hun får et langt svar om forskjellen på britiske og franske kvinner, som etter hvert blir avbrutt av det andre nyhetsankeret, Espen Fiveland: ”Jeg merker at jeg falt litt av nå …”

Ja, det skal være visst! Opptil flere av oss falt litt av nå!

Jeg trur folk flest har omtrent dette forholdet til sin kleskolleksjon: De vil se OK ut, og ha på seg funksjonelle klær – derfor er det for eksempel et lite mindretall som kler seg i dress for å gå på jobb. Men hva som til enhver tid er ”in”? Det gir folk flest blaffen i. Det er faktisk like fint med miniskjørt som lang kjole, og vi pynter oss alle sammen, når vi skal på fest.

Men altså: Hva er vitsen med mote – etter James Dean?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.