Arild Rønsen

CHARLES DARWIN: Kunne neppe vite hva han skulle forårsake av debatt i VIF-garderoben 2011.

Muslima kommer!

Er islams voksende utbredelse en del av evolusjonslæra?

Det begynte med at jeg hørte på Ekko i radioen, der de fortalte at det under en av flere istider i Norge, sånn for rundt regna 40.000 år siden – da fløy tigre, løver, mammuter og ville hester rundt i landet vårt! ”Men kunne virkelig tigre overleve i et tøft klima i Norge?” ville programlederen vite. ”Og ja da, mente vitenskapsmannen”, og henviste til at det fins tigre på vandring i Sibir.

Jeg har min daglige gange i Vålerengas garderobe, en arena som fungerer som en hvilken som helst kantine. Etter å ha henta kaffe, nevnte jeg dette med løver og tigre i Norge for stopperkjempene Andreas Nordvik og André Muri – det var vi tre som hadde kommet først på jobb. De utviste imponerende kunnskap om naturvitenskapen, og havna i en lengre diskurs om hvorvidt organgutangen angriper tigre? ”Veit ikke”, sa Muri – ”men den har i hvert fall djevelsk lange armer! Dobbelt så lange som mine!” Og André Muri har lange armer!

Etter hvert spør Nordvik: ”Men hvorfor forsvant disse dyra?” På dette tidspunktet har flere nykommere involvert seg.

- Det var vi som jagde dem! Da homo sapiens velta inn over Europas nordlige breddegrader, brukte arten sin kløkt – og ikke så reint lite mot – til å pælme de som i hundretusener av år hadde rådd grunnen rakt på sjøen!
- En ganske voldelig operasjon, med andre ord?
- Voldelig er bare fornavnet! Og i den forstand har ikke homo sapiens forandra seg mye på 40.000 år!

Jeg har lært at man skal være forsiktig med ironi i dette landet, så jeg iler til med å fortelle at denne garderoben er full av muslimer – jeg hadde nær sagt muslimer av ethvert slag. Dette må du ha i mente, når jeg serverer avslutninga av samtalen:

- Så dypest sett kan vi se på dette som del av evolusjonslæra? At homo sapiens utvikla seg i takt med at de tok kverken på alle andre som kjempa om matfatet?
- Nettopp! Og nå er det vår tur! Nå kommer muslima!


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.