Arild Rønsen

Grumset i folkedypet

”Oslopolitiet er ikke islam. Men islam er bakteppet.”

Slik kan man snu verden på hodet. Den uttrykkes i dag av Arne Tumyr, men sannheten er at det er mange flere enn lederen av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) som har et så forskrudd bilde av virkeligheten. Til TV 2 er han glassklar:

- Hadde vi ikke hatt islam i Norge, hadde vi ikke hatt 22. juli.

Foranledninga for uttalelsen er at Oslopolitiet nekter SIAN å holde medlemsmøte i Maran Atas lokaler i Møllergata 28, midt i Oslo sentrum – et steinkast unna regjeringskvartalet – mandag 8. august. Alle fornuftige mennesker skjønner at dette, som Oslopolitiet sier, er ”upassende”. Politiet ønsker ikke å hindre ytringer, men ber arrangørene finne et annet tidspunkt og et annet sted, to uker etter at bomba sprengte det politiske Norge i lufta.

TV 2s reporter peker på brevet fra Oslopolitiet, og spør Tumyr: ”Men Oslopolitiet er vel ikke islam?” Og får altså svaret:

- Nei, men hadde vi ikke hatt islam i Norge, ville ikke denne situasjonen oppstått. Islam er bakteppet.

Anders Behring Breivik er med andre ord ingen ”ensom ulv”. Det er mange der ute som deler hans synspunkter! Håvard Krane, leder for Demokratene (!) i Kristiansund, blir avslørt av TV 2 idet han sier rett ut at han ønsker å ta livet av medlemmer av regjeringa. Uttalelsen fant sted i forbindelse med et møte i SIAN.

”Gale” ekstremister? Sorry to say – grumset fins ganske sikkert i et miljø svært nær deg. Jeg fikk denne i fleisen midt i forrige uke, fra et menneske som faktisk står meg ganske nær: ”Men om det ikke hadde vært for all denne innvandringa, hadde han kanskje ikke skutt folk, heller?”

En annen sa det slik: ”Arild, er det Breivik eller Arbeiderpartiet som er gærne?”

I disse dager, da alle er opptatt av å hylle det norske folk for å møte hat med kjærlighet, er det akutt nødvendig å være klar over det faktum at Behring Breivik på ingen måte er aleine. Som en tredje person sa til meg, også det midt i forrige uke:

- Jeg støtter ikke drapene. Men i bunn og grunn sympatiserer jeg med drapsmannen.

En glup dikter, foreviga på plate av Lars Klevstrand, sa det sånn, med nazismen i kikkertsiktet: ”He’s dead, but he won’t lie down.”

Det er dessverre ikke tid for å lulle seg inn i drømmen om at ”dem og oss” er blitt til ”vi”.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.