Arild Rønsen

Finansmiljøet avkledd

”Virkeligheten er enda verre!” Og denne forfatteren veit hva han snakker om!

Odd Harald Hauge kjenner livet i finansverdenen ut og inn. Når hovedpersonene i ”Løgnerne” – altså løgnerne – er en finansmekler og en finansjournalist, skriver Hauge med utgangspunkt i egen virksomhet. Ikke som løgner! Men han veit hvordan dette foregår.

For oss på utsida av disse kretsene, tegnes bildet av en mildt sagt merkverdig bransje. Det er ikke dagligdags for de fleste av oss å kjøpe gjeld, for derigjennom å ta kontroll over en konkurrent i markedet. Den overdådige luksusen dette miljøet velter seg i, er direkte kvalmende. Her svir man av 250.000 på en helg i London.

Men dette er altså sannheten. Eller altså – som forfatteren sier: - Virkeligheten er enda verre!

Plot’et ligger i et oppdikta firma på Island, en butikk som knapt er ei postadresse. Men den som kan lokke med ”miljø og fornybar energi” har samtida på sin side – jmfr. REC. Fra Reykjavik og Oslo, går turen til en anonym bank i Sveits, hvoretter fortellinga når sitt klimaks i Sâo Paulo, der det handler om fotball, korrupsjon og bilbomber.

Boka er særdeles velskrevet, ditto spennende – og jeg behøver vel ikke legge til at den dessverre er dagsaktuell, på alle vis. ”Løgnerne” kan nok ikke betegnes som dokumentarlitteratur, men som krim fra virkeligheten er dette spenningslitteratur langt ut over det som handler om å slå i hjel noen sløve timer i sola.

Bemerkelsesverdig vellykka. Og til dem som har lurt på det: Denne bransjen må reguleres!

ODD HARALD HAUGE
”Løgnerne”
Kagge Forlag


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.