Arild Rønsen

Gigantisk rock!

Med fortid i Madrugada, My Midnight Creeps og Ricochets blir resultatet nødvendigvis rock. Hypermoderne rock.


Dette kan jeg si - trass i at bandet oser tradisjon, både hva ansiennitet og musikalsk tyngde angår. Kitchie Ktchie Ki Me O er moderne på samme vis som Primal Scream var moderne på 80-tallet. (Bobby Gillespie & Co er kanskje stadig vekk ikke så lite moderne, når de nå turnerer med ”Screamadelica” i sin helhet?)

Kitchie Kitchie Ki Me O støyer som regel så godt de kan, men de blir aldri verken støyrock eller tungrock. Dette er tradisjonell rock, slik den i hovedsak ble utforma på 60- og 70-tallet, men med det moderne studioets virkemidler. Lyden er gjennomgående veldig spiss, og dette gjelder alt og alle: Vokalen, koringa, gitarene, saksofonen. Hensikten? Kanskje å låte mest mulig ”skrudd”, i dobbel forstand?

Hvis du nå sitter igjen med inntrykk av at bandet låter skranglete, har jeg sendt helt feil signaler. Tvert i mot – Kitchie Kitchie Ki Me O er et ekstraordinært forseggjort orkester der intet er overlatt tilfeldighetene.

Kompositorisk opererer de i liten grad med vekt på det melodiske. Her handler det mer om å bygge opp stemninga gjennom lange linjer. Slik høres det i hvert fall ut ved første møte, inntil låtene og riffene har satt seg. Men de passer altså avgjort ikke inn på VG-listas turné.

På rockefestival, derimot! De har gjort unna Roskilde, men publikum i Tromsø, Åndalsnes, Askøy, Oslo (Øya) og Stavanger har et kanonband å se fram til. Om dette bandet tryller fram halvparten av hva de fikk til i studio på scenen, blir konserten glitrende. Men jeg har en følelse av at det forholder seg nøyaktig motsatt; at de er enda bedre på scenen.

Og da snakker vi plutselig om en uforglemmelig aften – som vel avsluttes med ”One Day”? Noe så sjeldent i denne sammenheng som en allsangvennlig låt. Praktfullt.

KITCHIE KITCHIE KI ME O
Kitchie Kitchie Ki Me O
KKKMO Music/EMI/Universal


Share
|
<

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.