Arild Rønsen

Rekdal for Norge!

Han scoret i Marseille, dere! Et opplagt valg etter Solbakkens exit.

Proffidretten er temmelig spesiell. Veit du om en annen bransje der en signatur ikke er verdt papiret den er skrevet på? En avtale som attpåtil er undertegna i full offentlighet?

Men Solbakkens avtale med Köln, den gjelder. Det kan vi være sikre på, inntil videre. Dermed må Norges Fotballforbund på trenerjakt. Jeg mener valget burde være glassklart: Kjetil Rekdal.

Reka har vist seg å være mannen for de store anledninger, og husk at straffesparket i Marseille bare er ett av mange store Rekdal-øyeblikk. Var perletreffet på Wembley en tilfeldighet? Neppe. Jeg kjenner nesten ingen som vil protestere på denne påstanden: I Drillos første periode som landslagstrener, var Kjetil Rekdal hans viktigste spiller.

Han har en fabelaktig CV som klubbtrener. To cupfinaler, to seire – med henholdsvis Vålerenga og Aalesund. I sine fem år ved roret i VIF tok han - i tillegg til kongepokalen - gull, sølv og bronse i serien.

Likevel tror jeg Rekdal har en legning som gjør at han vil bli en enda bedre landslags- enn klubbtrener. Ganske enkelt fordi han i første omgang, nettopp, er mannen for de store anledninger – en uvurderlig egenskap i langslagssammenheng. Hvor mange dager i året møter landslagstreneren sin tropp – om vi holder eventuelle sluttspill utenom? Kanskje 25. Da sier det seg sjøl at man må være i stand til å gi lettfattelige og framfor alt klare beskjeder.

Der man som klubbtrener har mulighet til å justere underveis, må man som landslagstrener vite nøyaktig hva man vil formidle. Her fins ikke tid til diskusjon. Slik treneren i forkant av samling har bestemt seg for at det skal være, slik blir det.

Jeg har hatt gleden av å observere Kjetil Rekdal på nært hold noen sesonger. Og tro meg: Ingen – ingen – i dette landet matcher hans vinnerinstinkt. Historia viser at han gledelig ofte får det som han vil.

Jeg noterer at Ole Gunnar Solskjær er av samme oppfatning. Rekdals tidligere romkamerat på landslaget, og Norges mest meritterte klubbspiller, burde vite hva han snakker om.

Så hva venter NFF egentlig på?


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.