Arild Rønsen

Det fins bare en Paul Simon

En av popmusikkens virkelige gentlemen er tilbake. Paul Simon firer aldri på kvalitet.

Han har livnært seg av musikken siden slutten av 50-tallet, og har gitt ut noen av tidenes beste pop-plater siden debuten som halvparten av Simon & Garfunkel i 1964. I en alder av 69 gir han ut et album som vil skinne i hans katalog for all framtid.

Åpningskuttet er så hipt at det er til å gni seg i øra av. Den fire minutter lange ”Getting Ready for Christmas Day” består i bunn og grunn bare av et eneste riff, som går og går og går til klokka står. Instant hektende – og for en gitarist Paul Simon er! Det er fort gjort å glemme ham som gitarist, rett og slett fordi han skriver så fantastisk flotte tekster og melodier.

Underveis har han miksa inn opptaket av en pastor fra en tale i 1941; det er han som ber sin menighet om å gjøre seg rede til 1. juledag. I koret sitter selveste Edie Brickell. En opplagt kandidat til ”Årets låt” under neste års Grammy.

Og sånn fortsetter det. Her fins ikke ett dødpunkt, i en bortimot uforklarlig vellykka vandring i fremmede rytmer og en ganske så fantastisk produksjon (Phil Ramone & Paul Simon). Musikken ”gynger” på et vis jeg aldri før har hørt, og alt foregår innafor utvida rammer av amerikansk folk-pop.

Det er ingen forunt å skrive ”Bridge Over Troubled Water” to ganger. Men som albummaker, snekrer Paul Simon de lekreste utgavene. Gang på gang på gang.

PAUL SIMON
So Beautiful or So What
Concord/Universal


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.