Arild Rønsen

Skattelistene - demokratisk innsyn?

Når Dagbladets redaktør snakker om prinsipper, er det verdt å lytte.

Lars Helle blåser seg opp noe aldeles voldsomt over at det nå er bestemt at skattelistene skal ligge på ett nettsted: skatteetaten.no. Helle sier det er solid tradisjon for full offentlighet, og mener det faktum at han og hans kolleger gasser seg i folks ligning utelukkende har å gjøre med innføring av digital teknologi.

Dette er det reineste sprøyt, og Helle veit det. Dette handler utelukkende om bunnlinja. Dagbladet, VG, Nettavisen og en haug andre medier tjener penger på at nysgjerrigpettere kan bruke disse nettstedene for å snoke i naboens ligning. Sånn er det. Og mer er det ikke.

For avisenes og offentlighetens innsyn, betyr innskjerpinga Finansdepartementet nå gjør null og niks. Alle journalister i Norge har fullt innsyn i skattelistene. Forskjellen er altså at de nå må ty til skatteetaten.no som kilde. Big deal? Nei. Listene som offentliggjøres på skatteetaten.no er selvfølgelig nøyaktig lik de listene som publiseres via all verdens app’er.

De eneste den nye ordninga går ut over, er snokerne – de som syns det er ubehagelig å legge igjen digitale spor, der de snuser i privatlivet til familie, venner, kjendiser og naboer. I tillegg selvfølgelig, til de som gjør seg feite på dette grafsebehovet.

Utmerka arbeid, herr statsråd.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.