Arild Rønsen

Ikke fullt så morsomt lenger

Anonym kjenner ikke begrensningens kunst.

Det var ganske gøy, og ikke minst noe befriende nytt over ”Kongepudler”. Med ”Kindereggeffekten” og ”Klassekamerater” gikk det jevnt nedoverbakke – og selv om forfatteren kommer levende fra denne boka, er det antageligvis på tide å ta livet av Anonym. I det minste trenger vedkommende en hvilepause.

Det beste som kan sies om denne boka, er at forfatteren tidvis driver intelligent gjøn med det litterære establishment. Men som regel tipper det over. Anne Holt og Jan Guillou er for eksempel så overkarikert at det ikke blir det spor morsomt. Det blir bare plumt.

Men, altså: Det som kan krype og gå av personligheter i norsk litteratur er på flytende bokfestival. (Tenk hva salige Harald Heidte-Steen Jr. kunne gjort med en slik idé!) Aslak Sira Myhre er festivalsjef. Han har greid å lure Fritt Ord til å bevilge penger til stuntet, og Francis Sejersted tildeles selvfølgelig en rolle.

Men den egentlige sjefen er Bjarne Haakon Hanssen i First House. Etter å ha utpekt Hans Geelmuyden til morder, faller den kjente privatetterforsker Finn Abrahamsen ned på at den egentlig skyldige bare må være Pølse-Hansen. For det er mord det handler om. Anonym skal holde tale på Stena Saga; stå fram. Men så er han ikke å finne, mens en lugar er oversprøyta med blod.

Ved kaia i Fredrikshavn blir Sira Myhre, Edvard Hoem og Raymond Johansen putta skipets arrest.

Bare sprøyt, med andre ord – og jeg skjønner ikke hva stakkars Marta Nordheim har gjort for noe galt her i livet, som blir uthengt som nyttig idiot for Abrahamsen. Det eneste virkelig morsomme i boka er beskrivelsen av maratonfantasten Henrik Langeland, på rulleski langs båtripa!

Selvfølgelig blir disse bøkene snakkis i det politiske og litterære miljøet her i landet. Jeg tipper mange har bladd raskt gjennom, bare for å se sitt eget navn på trykk. De har i så fall ikke gått glipp av stor litteratur.

Så hvem er Anonym? Mitt bestemte tips går i retning duoen Herman Willis & Torgrim Eggen. En av dem – jeg husker ikke hvem i farta – har snakka om ”han i Dagsrevyen som ikke kan snakke”. Siktepunktet var Einar Lunde. Her dukker han opp som debattleder, og hvordan presenterer han neste taler, Hans Olav Lahlum?
- Hanslum, roper Einar Lunde.

Det som taler mot min spekulasjon, er det faktum at både Eggen og Willis vanligvis skriver mye bedre enn dette. Men så har de også hatt dårlig tid. De har fått med seg Petter Northugs bragder under ski-VM, og handlinga foregår høsten 2011. Skal vi tro forfatterne, vil SV da kunne oppsummere et kommunevalg godt under sperregrensa.

ANONYM
Mordet på anonym
Kagge


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.