Arild Rønsen

Nei til EUs vennekrets

Vis meg dine venner, og jeg skal si deg hvem du er?

Jeg lytter til Søndagsavisa i NRK, som intervjuer en politisk kommentator i sin finske søsterkanal, YLE. Hun forteller at det mest spennende med dagens valg i Finland, er hvilken oppslutning Samfinnene kommer til å få. På meningsmålingene ligger de an til å få 16 prosent, i så fall en firedobling siden valget i 2007.

Samfinnene har tre viktige saker på programmet: Nei til EU, strengere asyl- og innvandringspolitikk, nei til økonomisk hjelp til Portugal, Irland og Hellas. Oppsummert: Finland for finnene. Kallenavnet de sjøl elsker er "True Fins".

Jeg veit at dominerende krefter i det norske Nei til EU ikke vil føle seg hjemme i denne typen brunstripete nasjonalisme. Men jeg håper de føler et visst ubehag.

Er det ikke et tankekors for radikalere i Nei til EU, at det ikke fins én høyreekstremistisk organisasjon i Europa som ikke deler Nei til EUs syn på EU? Samtidig som nær sagt samtlige europeiske sosialister og sosialdemokrater er tilhengere av Den europeiske union?

Sosialisten Drillo sa det en gang sånn: - For å være motstander av EU, er det nok for meg å se hvem som er tilhengere.

Hmmm...


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.