Arild Rønsen

STAVKIRKE: Type kvinnelig?

Feminint museum?

Bare 18 prosent av styrelederne ved landets museer er kvinner. Det er alarm!

Ifølge NRK Kulturnytt, er det bladet Museumsnytt som har forska seg fram til disse sjokkerende nyhetene. For ikke bare er det slik at kvinnestyrelederne teller bare 18 prosent; det forholder seg oven i kjøpet slik at prosentandelen er halvert de siste ti åra! Hva skulle vi gjort uten et korps av gravende journalister?

Ærlig talt: Spiller det noen rolle om dette tallet er 18, 63, 72 – eller 0? Svaret er nei. Det framstilles som et spørsmål om kvinnediskriminering, og kanskje vi skulle innføre kjønnskvotering for museale styreledere?

Men spiller det noen rolle om styrelederen for et hvilket som helst museum er mann eller kvinne? Jeg håper da virkelig ikke det! Som om de besøkende på Norsk Folkemuseum ville merke forskjell, om en kvinne overtok styrelederrollen?! Kanskje det hadde blitt flere kvinnelige bunader på utstilling?

Jeg gir totalt blaffen i om styrledere er kvinne eller mann. Det gjør ingen forskjell, for å si det på populært norsk. Se på Grete Faremo; under henne har vi jammen fått et feminint forsvar! Kvinnelige tennmekanismer og kvinnelige bomber! Afghanerne er helt sikkert glad for at Norge holder seg med en kvinnelig forsvarsminister! Da blir jo alt så meget mykere.

Kvinnesak i dagens Norge handler, slik jeg ser det, strengt tatt bare om en sak: Få kvinnene som jobber i utprega kvinneyrker, det vil si der kvinnene utgjør flertallet, opp av lønnsgjørma. Hev lønna til førskolelærerne og sjukepleierne. Dét, er kvinnekamp.

Prosentandelen styreledere har ikke betydning for andre enn hun som eventuelt blir utnevnt til styreleder.


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.