Arild Rønsen

Midt i R.E.M.

De har ikke vært i tåka gjennom hele 2000-tallet, men det må være korrekt å si at de har famla litt. Nå er R.E.M. i ferd med å finne tilbake til seg sjøl.

På scenen har de riktignok vært på pletten hele veien, men i studio har de tidvis bedrevet unødvendig eksperimentell idrett. Det er således en sann glede å kunne konstatere at ”Collapse Into Now” kan rubriseres temmelig midt i den strålende R.E.M.-katalogen.

Her finner du de fantastiske balladene fra tida rundt ”Out of Time” og ”Automatic for the People”, liksom du får det spisse gitarøset fra ”Monster”. Et mer helhetlig R.E.M. har vi faktisk ikke møtt på denne sida av årtusenskiftet.

Du vil ikke høre denne plata mye i radio, om de da ikke skulle få et lyst øyeblikk i ”Herreavdelingen”. Ikke fordi den er lite radiovennlig, men fordi R.E.M. ikke lenger har nyhetens interesse, og fordi albumet ikke inneholder instant hits.

Men bare vent. Om du først har gjort et eksemplar av denne plata til ditt eie, vil du ganske snart mene at du har skaffa deg en drøyt 40 minutter lang schläger.

Hvis du, trass i denne uforbeholdne anbefalinga, absolutt må ha en lyttetest: Forsøk ”Every Day is Yours to Win”. Eller ”Walk it Back”. Eller … well, anyone. Jeg garanterer at du har smelta før første refreng er over.

R.E.M.
Collapse Into Now
Warner Music


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.