Arild Rønsen

Indie-rocken var ikke død!

Et herlig musikalsk virvar. Her er forklaringa på hvorfor ikke alt fra 80-tallet suger.

Dette bandet er sikkert utrolig lei av å bli sammenligna med sjelefrender fra 1980-tallet, et tiår som jo bare virker såååå lenge siden. Grunnen til at jeg nevner det, er for enkelt å forklare at dette er rock som ikke har røtter i verken 50-, 60- eller 70-tall. Det måtte i så fall være i den perioden da The Rolling Stones flørta med disco, som i ”Hot Stuff”, men det vil være en fornærmelse mot Fjorden Baby! å insinuere at det er herfra de har henta inspirasjon.

Enkeltinstrument kan gå av og på moten, og ”synthesizer” er vel ikke akkurat den mest populære innretninga i indierock-miljøet. Fjorden Baby! benytter den imidlertid på indie-vis, og sammen med den skarpe gitaren skaper de et sound alle som ikke sverger til Topp 40 ganske enkelt må like.

Dette betyr ikke at bandet lager musikk som er vanskelig tilgjengelig. De er populære, og kommer til å bli enda mer populære – på samme måte som ekstremistene i Kaizers Orchestra har blitt populære. En historisk parallell: Fjorden Baby! er ute på samme reise som David Bowie var i sin Berlin-periode. Veldig annerledes enn nær sagt alt annet – men jævlig bra!

Fjorden Baby! har utspring i Loddefjord, en drabantby i Bergen kommune. Folk som er gamle nok til det, husker at The Aller Værste! også hadde ståsted i traktene rundt Fisketorget – og kanskje er ikke utropstegnet helt tilfeldig? 50-åringene i The Aller Værste! har i så fall grunn til å være stolte av hva de har vært med på å skape.

Stream ”Deigen”, og jeg er temmelig overbevist om at du vil legge dette albumet i kjøpevogna di. Og hva sier du til at de avslutter det hele med en låt som kunne vært tappa fra enhver vellykka studiosession med Håkan Hellström?

FJORDEN BABY!
Se deg rundt i rommet
Fjorden Bizznizz/Tuba


Share
|

Arild Rønsen. Født 27. november 1955. Norsk journalist, redaktør, musiker og forfatter, kjent som fan av Vålerenga og som rock- og jazz-skribent.